Фейсбук влиза в училищните правилници

12457
Фейсбук влиза в училищните правилници

Фейсбук влезе в училищните правилници. Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета. Някои от тях са създали изрични етични кодекси за онлайн поведение или са въвели декларации, които се подписват от родители и ученици, предаде Стандарт нюз.

Съгласно правилника на 51 СОУ децата не бива да публикуват в мрежата информация и снимки, които биха наранили и обидили техни съученици или учители. Нямат право да качват и снимки със сексуално съдържание и насилие нито във Фейсбук, нито по Скайпа. Ако някой снима училищно меле с телефона си и после качи кадрите в мрежата, ще бъде наказан. Забранено е и да влизаш в сайтове, позволени само за хора над 18, както и да лъжеш за възрастта си, за да се регистрираш там.

Всички учебници - в интернет

Всеки учебник на хартия ще има и свой електронен вариант, съобщи просветният зам.-министър Милена Дамянова. Он лайн помагалото няма да...

"Няма да се обаждам, пиша писмо, пращам картичка или колет на човек, с когото съм се запознал онлайн. Няма да правя нищо, за което ме е помолил онлайн познат", декларират още хлапетата. Забранено им е и да отварят писма от непознат имейл адрес, както и да споделят в нета лична информация.

"Идеята е да предпазим децата от опасностите в мрежата и да ги научим какво е прието да се прави, докато си онлайн. Тя ни бе предложена от майка, която дълго време е живяла в САЩ", разказа директорът на 51 СОУ Асен Александров. Майката предоставила на училището вариант на американските школски правила, но се наложило директорът да ги побългари, тъй като били прекалено строги за нашите нрави. Засега обаче школата, които имат подобни правила, са малко.

"Обмисляме да въведем ограничения за това, какви снимки качват децата, така че да няма обидни кадри в нета", каза и директорът на 119 СОУ Диян Стаматов. Неговото училище също има етичен кодекс за поведението в интернет, но то касае само времето, прекарано в клас. Децата не бива да отварят сайтове, които не са свързани с учебното съдържание или не са за възрастта им, нито пък да влизат във Фейсбук от училищен компютър.

119 СОУ има в правилника си и друго любопитно изискване, свързано с домашните и уроците, които се възлагат за работа вкъщи. Съгласно него на първолаците не бива да бъдат давани домашни, които изискват от тях да отделят повече от един час за подготовката им. "Децата пишат домашни и правят различни минипроекти, но не трябва да ги натоварваме прекалено много. Изискванията за време са съобразени с възрастта им и с тежестта на предметите", каза директорът Диян Стаматов.

Борисов: Образованието е приоритет

Образованието е приоритетно за правителството, като близо 30 млн. лева отиват за електронно и дистанционно образование и младите учен...

Съгласно същия правилник домашните и уроците за вкъщи на учениците от гимназията не може да отнемат повече от три часа. "Това не е проблем, гимназистите имат домашни работи само по български и математика, така че времето е напълно достатъчно", обясни Стаматов.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com