Вълчев: Учениците от ремонтиращи се училища временно ще учат в други сгради

1290
Вълчев: Учениците от ремонтиращи се училища временно ще учат в други сгради
Снимка: БГНЕС

Всички училища ще започнат учебната година нормално на 17 септември. Близо 60% от базата в страната се ремонтира. Там, където все още има ремонти, има и алтернативи и учениците ще бъдат пренасочени в друго училище. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Има безпрецедентно голям брой ремонти тази година на училища и детски градини - над 1100 училища само бяха ремонтирани. Има и такива, които цялостно се обновяват. Няма как, обаче, да обхванем всички нуждаещи се от ремонти. Има само 3 месеца ваканция“, обясни министърът и допълни, че училищата в страната, където все още текат ремонти, ще бъдат пускани поетапно, а дотогава учениците ще учат в други училища.

Вълчев: Столична община планира строежа на 4 нови училища

Столична община планира строежа на четири нови училища. Това каза образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния к...

„В Кърджали е такава ситуацията. 60% от базата в едното училище се ремонтира и няма да е готово до 15 септември. Учениците ще учат в други училища, което създава известно неудобство. В Русе училището „Христо Ботев“ е така. Подобна е ситуацията и в Ихтиман - най-голямото училище. В Търговище най-голямото училище няма да е готово, но до 2 месеца се очаква да приключи. Навсякъде, където продължават ремонтите, е направена организация с кметовете и областните управители. Извиняваме се за неудобството, но няма как да ремонтираме училища, без да има временно неудобство“, допълни Вълчев пред "Дарик".

Всяко дете трябва да учи и чрез съвместната работа на институциите се прави опит всички деца да учат и да не отпадат от училище, обясни министърът.

„Имаме до 11-12%, които напускат преждевременно образователната система“, посочи той и допълни, че трябват многогодишни последователни усилия, за да се преодолее този проблем.

За първи път в началото на следващата година от много време учителската заплата ще надвишава средната за страната, обеща министърът.

„Не само заплатата, но и социалният статус, и отношението на родителите, и модернизирането на обществото - всичко това прави относително по-малко търсенето на учителската професия. Това е проблем на всички общества, но при нас е по-голям. Много по-трудно е да се мотивират млади хора да станат учители. Младият човек си мисли, че светът е голям и възможности дебнат отвсякъде. Не е склонен да се затваря в учителска професия. Докато 30- и 35-годишни хора вече имат търсене, защото виждат, че това не е толкова лоша опция. Дори има IT специалисти, които искат да станат учители“, посочи министър Вълчев.

1 100 екипа работят по обхвата за деца в образователната система

1 100 са екипите по обхват на деца извън образователната система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по вр...

По думите му има притеснение за броя на учителите, особено по-младите, но все пак се усещат и позитивни сигнали.

На въпрос кога всички училища в България ще имат електронни дневници за улеснение на родителите, министърът обясни, че се готви за следващата година.

„Надявам се догодина да намерим средства да финансираме всички училища, които желаят закупуването. Не можем да ги направим изведнъж задължителни. Това училище, което избере да води електронен дневник, няма да бъде задължено да води и хартиен. Може да има и електронен бележник“, посочи министър Красимир Вълчев.

БАН и НИМХ

По повод нашумялата тема последните седмици, министърът заяви, че Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изведен от БАН и ще бъде насочен най-вероятно към Министерство на образованието, но все още предстоят решения.

Даваме 200 лв. за първолак, а за гимназист - двойно повече

Минимум 200 лева ще струва подготовката за един първокласник тази година, а един гимназист излиза двойно повече. При учениците от 8. кл...

„Докато институтът е към структурата на БАН, ние не можем да правим там каквито и да е преобразования. Това е едно общодържавно обслужване, но то предполага симбиоза между оперативна и научна дейност. Затова те са традиционно в БАН, затова техните разходи са класифицирани като разходи за наука. Желанието им да са към МОН, е желанието да запазят статута си на научна организация. Няма проблем да го запазят този статут към която и структура да са“, допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование