24 часа, 7 дни в седмицата: Западните оръжейни заводи врят и кипят, но пак не е достатъчно

20494
24 часа, 7 дни в седмицата: Западните оръжейни заводи врят и кипят, но пак не е достатъчно
Снимка: Getty Images

Войната на Русия срещу Украйна разкри недостатъците на Запада в бързото производство на повече оръжия, когато това е необходимо.

Например за производството на една ракетна система NASAMS, която защитава въздушното пространство над Белия дом, са необходими две години. А сега, поради нарастващия брой потенциални заплахи за Запада, включително Русия и Китай, търсенето им също рязко се е увеличило. Поръчките се трупат, а САЩ и партньорите им явно не смогват.

"Никога не съм виждал толкова голямо търсене", казва Ейрик Лий - президент на отбранителното подразделение на норвежката компания "Конгсберг" (Kongsberg Defense&Aerospace), цитиран от The Wall Street Journal.

Още: САЩ: Путин опита да сломи волята на украинците, но само засили решимостта им

Големият проблем - отделните компоненти

Според изданието основният проблем да не може да се отговори по-бързо на това търсене е, че съвременните оръжия са изключително сложни и често изискват хиляди отделни части.

"Конгсберг", както и повечето западни отбранителни компании, проектира и сглобява оръжейните си системи, но не произвежда повечето от компонентите. Компанията разчита на над 1500 доставчици за различните продукти. Само веригата за доставки за NASAMS се състои от повече от хиляда компании и е изградена на два континента заедно с американския отбранителен изпълнител RTX, известен по-рано като Raytheon Technologies.

Още: Украйна намира сили да се присмее на Путин и руската пропаганда (ВИДЕО)

Липса на работна ръка

Освен това WSJ посочва, че отбранителната индустрия е изправена пред продължителен недостиг на работна ръка. Според военни анализатори, въпреки по-високите бюджети за отбрана, Западът не е бил изправен пред такива ограничения на оръжейните доставки от Корейската война насам (1950-1953 г.).

Само десетте най-големи западни отбранителни компании в момента имат поръчки на стойност над 730 млрд. долара. Това е с около 57% повече от края на 2017 г., когато търсенето започна да се засилва, пише в материала на американското издание, цитиран и от УНИАН.

Още: Германските танкове "Леопард-2" в Украйна са вън от строя. Опитали са ремонт, но повредите са станали повече

Снимка: Getty Images

Военна симулация показва слабостите на САЩ и НАТО

Междувременно водещи представители на САЩ и НАТО все по-често изразяват загриженост, че недостигът на оръжия ще се отрази на военните им способности.

В публикувана в началото на 2023 г. военна симулация за това как Съединените щати биха отговорили на китайско нахлуване в Тайван, Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) изчислява, че Америка ще изчерпи критичните противокорабни ракети с голям обсег още през първата седмица. Също така САЩ няма да могат бързо да попълнят резервите си - както в случая с NASAMS, производството на всяка такава ракета отнема около две години.

Още: Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

Големи закъснения има и при доставката на други оръжия, включително изтребители F-35, нови самолети за обучение, както и най-новите американски самолетоносачи, пише WSJ.

Новите оръжия са по-скъпи и отнемат повече време

Способността на Запада да произвежда оръжия, особено в Европа, е подкопана от съкращенията на бюджета за отбрана след края на Студената война и постепенната деиндустриализация. Консултантът по въпросите на отбраната Никълъс Дръмънд дава пример с германски компании, които в разгара на Студената война са можели да произвеждат до 400 танка годишно, а сега - само до 50 на година.

Съвременните оръжия се произвеждат по-дълго и струват повече пари, а всичко това ограничава доставките и удължава тяхното попълване във времето.

Още: Увеличаваме данък общ доход, за да помогнем на Украйна: Идея в Германия

Русия и Китай изпреварват Запада

Отбелязва се също така, че Русия и Китай изпреварват САЩ и Европа по отношение на някои системи за противоракетна отбрана. Москва и Пекин разполагат с хиперзвукови ракети, а разполагането на първата такава в САЩ е отложено за 2024 г. поради неуспешни изпитания, твърдят представители на Пентагона.

Американските и европейските системи за хиперзвукова противоракетна отбрана няма да влязат в употреба поне 10 години, допълва WSJ.

Според Международния институт за стратегически изследвания Русия и Китай разполагат общо с около 5020 зенитно-ракетни системи - в сравнение с около 3200, които са на въоръжение в САЩ, Европа и Япония взети заедно. Отбранителните компании в Китай и Русия са предимно държавни, така че са по-малко податливи на търговски натиск и имат широки вътрешни вериги за доставки. В резултат на това анализаторите изчисляват, че запасите на Китай са нараснали от няколко конвенционални балистични ракети през 1996 г. до повече от 3000 балистични и крилати ракети.

Още: Официално: Япония дава ракети Patriot на Украйна през САЩ

Какви мерки предприема Западът?

За Запада е огромно предизвикателство да подкрепя съюзниците, които се борят в различни глобални конфликти, както е в случая с Украйна и Израел. Това увеличава търсенето на някои оръжейни системи - основно артилерийски снаряди и компоненти на противоракетната отбрана, твърдят служители на Пентагона.

Ето защо повечето западни отбранителни компании сега активно увеличават капацитета си, особено в производството на снаряди и ракети. По-специално - правителството на САЩ инвестира в своята вътрешна база и пренася у дома производството на чувствителни компоненти като микрочипове.

Пентагонът възнамерява през следващите седмици да представи нова стратегия за индустриалната база, която ще помогне за премахване на затрудненията във веригата за доставки. Американските отбранителни гиганти заедно с чуждестранните си партньори също така все повече строят в чужбина, включително ракети - това е начин за разширяване на възможностите на системите.

Норвежката компания Kongsberg Defense&Aerospace създава запаси от ключови компоненти, за да се справи с риска от прекъсване на веригата за доставки.

„Конгсберг“ произвежда например ракети, изстрелвани от кораби, както и части за изтребители F-35. За да навакса съгласно търсенето, компанията работи 24 часа, 7 дни в седмицата, а даже по време на празници част от служителите имат смени. Дори това обаче може да се окаже недостатъчно, пише WSJ.

Още: Пентагона каза точната дата, когато свършват парите за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа