Украйна намира сили да се присмее на Путин и руската пропаганда (ВИДЕО)

11118
Украйна намира сили да се присмее на Путин и руската пропаганда (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Ако съдя по активността на руската пропаганда след последния руски ракетен удар срещу Украйна, остава още малко и ще унищожат цялото НАТО. Така иронично реагира в профила си в Телеграм един от известните украински военни анализатори и наблюдатели Константин Машовец на ескалацията във войната що се отнася до руските въздушни удари: Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев (ОБЗОР)

Машовец всъщност публикува два поста в канала си в Телеграм и директно критикува и медиите в Украйна, защото внушават, че "всички ще умрем". Той директно призовава украинските медии да спрат да плашат излишно украинците и им посочва, че в социалните мрежи вече има такива настроения сред украинците – а след това обръща внимание и на руската пропаганда.

На този фон, в социалните мрежи обикаля видеоклип, в който се вижда ракета от руската ПВО, паднала в жилище – твърдението е, че това е Белгород. Видеото съвпада с твърденията в Украйна, че 25-те жертви в Белгород от края на 2023 година всъщност са предимно вина на руската ПВО: Десетки цивилни жертви: Белгород изпита ужаса в Украйна, Русия обстреля Харков (ВИДЕО)

Колосалните жертви не спират Путин

Интересен прочит на изказване на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин прави в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната): Путин: Ще засилим атаките срещу Украйна. Според ISW, в това изказване Путин нарочно внушава, че Запада, а не Украйна, е врагът на Русия и го прави с цел да продължи ескалацията на войната, да хвърля все повече руски ресурси във войната и да оправдава големия брой руски военни жертви на фронта. А фонът, на който беше направено изказването, е показателен – в болница, до ранен руски войник, с което се внушава, че дадените от Русия жертви не може да са безрезултатни. Припомняме, че според оценки на разузнаването на САЩ без да се взема предвид целия декември, 2023 година, Русия е изгубила 87% от общия брой действащи сухопътни войски, които имаше преди да започне инвазията си в Украйна и две трети от своите танкове преди нахлуването: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Отделно, Путин говори и за руското председателство на БРИКС – че то ще усили "укрепването на мултилатерализма за справедливо глобално развитие и сигурност". Руският диктатор видя в присъединяването към организацията на Иран, Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия "привличане на алтернативно мислещи страни, уважаващи суверенитета и искащи мултиполярен свят".

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди за пореден път, че не само Запада, но и немалко украинци, са забравили за какво се води войната и че това е война за оцеляване за Украйна. А ISW набляга на факта, че доставката на ПВО от Запада остава съществен елемент за защитата на Украйна, която се справя доста добре – повишената успеваемост на украинската ПВО вчера спрямо 29 декември е показателна, че украинската армия се учи: Много свалени "Кинжал" и "Калибър": Русия пак засипа Украйна с ракети (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия на фронта

На фона на руските усилия Украйна да бъде засипана с ракети и дронове, украинският генщаб не отчита увеличение на интензивността на боевете. За последните 24 часа има 57 бойни сблъсъка, което е в унисон с числата през последната седмица. Само в Авдеевка има двуцифрено число руски пехотни атаки – по всички други направления е едноцифрено.

Показателно, че няма нещо кой знае какво за отбелязване, е и, че руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов не е публикува дневен обзор за фронта чак до 9 сутринта, след като обичайно го прави към 7 сутринта – след това в обзора няма нещо извънредно ново. Обзорът на "Рибар" - популярният руски военен телеграм канал, създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, също не е съсредоточен върху фронта, а върху руските ракетни атаки. В него се твърди, че в Киев е поразен заводът "Маяк", който произвежда огнестрелни оръжия, както и Малишевският танков завод в Харков, но има и признания как е ударено трамвайно депо в Харков, а и къща-музей в Лвов, защото била на "германски колаборационист". Всичко това контрастира с постоянните руски лъжи как не се обстрелват цивилни цели – многобройните снимки и видеа са достатъчни в това отношение: Ужас в Киев: ВИДЕО на свалена руска ракета, ВИДЕА на щети и поражения

Все пак, и Пегов, и "Рибар" обръщат внимание на това, за което и Констанин Машовец писа още вчера – опитите на руснаците да разширят боевете на северния фланг на Авдеевка, за да заобиколят непреодолимите Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и коксохимичния завод. Има геолокализирани кадри на украински обстрели по опитващи да вървят северозападно от Степово, към Бердичи руски войници: ОЩЕ: Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)

(КАРТА) При Бахмут, по украински данни има лек напредък на руснаците северно от жп релсите, намиращи се източно от Курдюмовка (12 километра юг-югозапад от Бахмут). За това направление вече и Семьон Пегов пише, че боевете се водят в Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), за което се появиха твърдения от украинска страна преди над денонощие. Геолокализирани видеокадри (18+) на украински обстрели на руски позиции са в унисон с тези оценки.

(КАРТА) При Купянск има украински данни, че северно от Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) украинците са си върнали някои позиции. А в западната част на Запорожието и на източния бряг на Днепър руснаците държат инициативата, без да има данни за някакъв голям техен успех.

ОЩЕ: Германските танкове "Леопард-2" в Украйна са вън от строя. Опитали са ремонт, но повредите са станали повече

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Простреляха българка на шосе в Италия

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа