300 войници от Южна Осетия отказаха да се бият в Украйна и се върнаха у дома

16992
300 войници от Южна Осетия отказаха да се бият в Украйна и се върнаха у дома
Снимка: стопкадър / War Games 1v1 / YouTube

300 войници от Южна Осетия отказаха да се бият в Украйна и се върнаха у дома, разказва осетинският блогър Алик Пухати.

Около 300 военнослужещи (предимно етнически осетинци) от руската военна база се завърнали в Южна Осетия по собствено желание, тъй като по думите им били оставени да умрат във войната в Украйна.

Няма официални данни за броя на войниците, но самият факт на завръщането е потвърден от бившия президент на републиката Едуард Кокойти. Той подчертава, че "никой няма право да ги осъжда".

„Всички сме загрижени за ситуацията около нашите войници, които се завърнаха у дома в Осетия от зоната на военни действия. Никой няма право да осъжда тези момчета или да ги обвинява в страхливост. Необходимо е да се разберат основните причини за случилото се и да се разбере как е организирано тяхното участие“, казва той.

Руски военни масово отказват да воюват срещу Украйна

Кокойти добавя, че властите ще разгледат случая "по най-сериозния начин" и отбелязва, че напусналите бойното поле войници могат да се върнат в Украйна и да продължат да воюват, „ако сметнат за необходимо“. В същото време той подчертава, че към „организацията на тяхното участие“ трябва да се подхожда „с най-голяма отговорност“. „Ние сме длъжни да защитим всеки живот“, пояснява Кокойти.

Той също така призовава всички жители на Южна Осетия, особено роднини на военните, да се "въздържат от протестни акции", към които някой уж ги "провокира".

В Telegram канала „Подслушано в полицията“ са публикувани снимки на завърналите се войници със съобщението, че те са се прибрали у дома "на автостоп“.

По-рано президентът на Южна Осетия Анатолий Бибилов заяви, че в боевете срещу Украйна участват военнослужещи от 4-та военна база на Русия.

„Казват ми, че нашите момчета отиват на смърт. Не! Не - те отиват за победа! И сега ние отиваме в Донбас, в Мериупол, в Мелитопол само за да победим врага!“, пише Билибов в профила си в Telegram.

Той уточнява, че става дума за победа над „неофашисти, които превърнаха Украйна в резерват на нацизма“. Бибилов казва, че "осетинецът няма и не може да има друг избор и друго решение", освен да участва в "специалната операция" на Путин.

„Тези, които сега се опитват да убедят нашите, че да се напише доклад и да се откаже от участие в спецоперацията, за войника по договор е честно и безопасно, тези хора лъжат. Тези, които ни вдъхват съмнения относно действията на Русия, са врагове!“, продължава президентът на Южна Осетия.

На 17 март Бибилов публикува пост от погребението на Андрей Бакаев, военнослужещ от 58-а руска армия, родом от Южна Осетия. Билибов заяви, че той „героично загина, защитавайки народа на Донбас“.

Самият Бибилов не се готви за война. В своя канал в Telegram той публикува снимка, на която се среща с дъщеря си, прегръща деца и пенсионери, провежда срещи с местни жители и неизменно моли всички да събират хуманитарна помощ за Донбас. В момента в в републиката тече предизборна кампания. Президентските избори са насрочени за 10 април.

Преди два дни Бибилов обяви, че "в близко бъдеще" Южна Осетия възнамерява да стане част от Русия.

Референдумът ще се проведе след изборите – вероятно "през април-май". Според прессекретаря на Путин Дмитрий Песков Кремъл ще се отнесе към резултатите "с уважение". В същото време той уточнява, че Москва все още не е предприела юридически действия за въвеждането на Южна Осетия в състава на Русия.

В Грузия назоваха неприемливи разговорите за присъединяването на републиката към Русия. Те припомниха, че тази територия се явява "окупирана", отбелязва руската служба на The Moskow Times.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Протеже на Путин загатна за дезертьори. Украйна мисли, че Русия почва да прави държава на нейна територия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа