4 организации за свободата на медиите внесоха жалба срещу Полша

3043
4 организации за свободата на медиите внесоха жалба срещу Полша
Снимка: Thinkstock

Четири организации за защита свободата на медиите внесоха жалба в Съвета на Европа срещу новоприетия в Полша закон, засягащ управлението на обществените медии. Според правозащитните организации този закон застрашава независимостта на полските медии и премахва границите за независимост конкретно на общественото радио и телевизия.

Организациите, които стоят зад тази жалба са Асоциацията на европейските журналисти, Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите и Комитетът за защита на журналистите. 

Полша иска „Северен поток 2“ да минава през нейна територия

Варшава иска бъдещите тръби по които ще се доставя руският газ за Европа, да минават през територията на Полша, казва пред BILD полск...

На 13 януари Европейската комисия ще обсъди ситуацията с медийния закон в Полша. Междувременно Гюнтер Йотингер заплаши Варшава с откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС.

"Това, което става в Полша, привлича вниманието ни върху необходимостта всеки ден да отстояваме принципите на демокрацията и ценностите, върху които се основава Съюзът", каза пред БНР медийният експерт Нели Огнянова, която коментира темата.

"Нека да си спомним, че в България преди създаването на медийния регулатор, тази функция се изпълняваше от парламента, а в Полша в момента тази функция, според новите изменения, ще се изпълнява от правителството, което е несъмнено брутално, драстично нарушение на принципите на обществените медии, така, както са заложени в правото на ЕС", каза още тя. Огнянова добави, че върховенството на закона е във фокуса на цялата тема.

"Самият договор за ЕС предвижда такъв механизъм, при който при очевиден риск от тежко нарушение на ценностите в Чл.2 от договора, а това са именно свобода, демокрация, правова държава, права на човека, може да бъдат задействани определени механизми. При тежко и продължаващо нарушаване на ценностите може да се стигне до много сериозен ефект – става въпрос за суспендиране на някои права, невъзможност да се упражняват някои права, които държавата има по силата на членството", подчерта тя.

ЕС призова Полша да се въздържа от реформа в Конституционния съд

Европейският съюз (ЕС) призова управляващата в Полша консервативна партия да спазва върховенството на закона и да се въздържа от предпр...

Междувременно Полското национално радио продължава да излъчва на всеки час полския химн и химна на Европа, в знак на протест срещу новия медиен закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа