Полша иска „Северен поток 2“ да минава през нейна територия

5271
Полша иска „Северен поток 2“ да минава през нейна територия
Снимка: Getty Images / Guliver

Варшава иска бъдещите тръби по които ще се доставя руският газ за Европа, да минават през територията на Полша, казва пред BILD полският външен министър Витолд Ващиковски.

По-рано Варшава нееднократно изразяваше недоволство от плановете на Германия по строителството на газопровода "Северен поток 2". Президентът на страната Анджей Дуда заяви през декември, че "вторият газопровод "Северен поток" вреди не само на полските интереси, а и повишава зависимостта от Русия".

Пусковият срок на "Северен поток 2" е чак след четири години

След четири години - толкова време ще трябва, за да заработи т.нар. "Северен поток 2", по официална информация от руския газов гигант "...

"Искаме например бъдещите газопроводи от Русия за Западна Европа да преминават включително през полска територия. Това би било знак на солидарност и партньорство на ЕС със страните от Централна и Източна Европа", заяви Ващиковски.

Освен това Полша изисква от ЕС и Берлин солидарност по въпроса за разполагане на постоянни бази на НАТО на своя територия. "От 16 години Полша е член на НАТО. И досега нашето ниво на сигурност силно отстъпва на западноевропейското. Искаме в Полша да се базират части на НАТО, за да изчезне това неравенство. Не търсим преимущества, само равенство за нашата част на Европа. Немската страна в продължение на много години възпрепятства това, понеже не иска да провокира Русия", допълни Ващиковски.

Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Словакия по-рано изпратиха в Брюксел съвместно писмо с критика към строителството на "Северен поток 2". Според тези страни проектът за газопровода може да усили зависимостта на Европа от руския газ, сериозно да отслаби енергийната сигурност на страните от Централна Европа и като цяло на ЕС, и да доведе до бъдеща дестабилизация на ситуацията в Украйна.

Проектът "Северен поток 2" предвижда строителството на две тръби със сумарна мощност 55 милиарда куб. м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до бреговете на Германия. Споразумението на акционерите от съвместната компания, която ще строи газопровода, беше подписано на 4 септември м.г.

И Украйна се обяви твърдо против "Северен поток 2"

Украйна поиска от Европейския съюз да забрани проекта за газопровода "Северен поток 2", който трябва да пренася газ от Русия до Германи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа