Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия спря вноса и преработката на петрол от Русия

21 април 2022, 13:02 часа • 3980 прочитания

От началото на войната в Украйна Австрия е спряла да внася и рафинира руски петрол. Виена компенсира тези загуби за сметка на други страни производителки на петрол, съобщават от компанията OMV.

Според организацията през 2021 г. страната е получила 80% от петрола си от Казахстан, Либия и Ирак. Едва 7,8% били от Русия.

По-рано австрийският канцлер Карл Нехамер се обяви срещу ембаргото върху доставките на петрол и газ от Русия. Той заяви, че страната може да стане независима от руския петрол едва след няколко години. В същото време канцлерът посочи, че зависимостта на Австрия от газ от Руската федерация е 80%.

Думите му бяха потвърдени от министъра по опазването на климата, екологията, енергетиката, транспорта, иновациите и технологиите Леоноре Гевеслер. Тя призова за всички възможни усилия за намаляване на тази зависимост.

По-рано Италия взе решение да прекрати вноса на руски газ. Страната ще закупува енергоносители от Алжир и ще може да увеличи доставките с 50% до края на годината, което ще компенсира възникналия дефицит с една трета.

Литва напълно се отказа от руския газ, който покриваше една четвърт от нуждите ѝ. Вилнюс се готви да получава втечнен газ от други страни през терминал в Куршския залив.

Унгария се противопоставя на ембарго на ЕС за газ от Русия, поради това ЕС не може да наложи такова ограничение.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ЕК към страните-членки на ЕС: Ако плащате за руски газ в рубли, нарушавате санкциите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес