Берлин привика посланика на САЩ в Германия заради шпионския скандал

18404
Берлин привика посланика на САЩ в Германия заради шпионския скандал
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският министър на външните работи привиква днес следобед американския посланик в Берлин, за да даде обяснения за шпионирането на канцлерката Ангела Меркел от специалните служби на САЩ, съобщи дипломатическото ведомство, предаде БГНЕС.

Външният министър Гидо Вестервеле ще изложи ясно пред посланика позицията на германското правителство по този въпрос, посочи министерството, потвърждавайки информация на сп. "Шпигел".

Вчера Ангела Меркел телефонира на американския президент Барак Обама, за да поиска обяснения след разкритията, че мобилният й телефон е бил подслушван от тайните служби на САЩ. Обама я уверил, че САЩ не следят и няма да следят нейните комуникации. Меркел посочила, че ако информациите за подслушването се потвърдят, тя ще обяви това като "напълно неприемливо" и "сериозен удар срещу доверието" между двете страни.

САЩ вероятно са подслушвали Меркел

Вероятността американското разузнаване да е шпионирало мобилните комуникации на германския канцлер Ангела Меркел, е много голяма, съобщ...

Разгневена от разкритията, германският канцлер в четвъртък ще обсъди дейностите на американската Агенция за национална сигурност с президента на Франция Франсоа Оланд, съобщи АФП, като се позова на френски дипломатически източник.

Двамата лидери ще се срещнат в кулоарите на заседанието на Европейския съвет, което ще бъде засенчено от ескалиращия скандал. Меркел и Оланд „ще обсъдят как да координират своя отговор”, каза източникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа