„Билд“: Бирата и виното бяха евакуирани от Афганистан, служителите ще почакат

6182
„Билд“: Бирата и виното бяха евакуирани от Афганистан, служителите ще почакат
Снимка: пивоварна Ромбус

Германското правителство бе сериозно критикувано за това, че не е евакуирало афганистанския помощен персонал преди талибаните да поемат контрола над Афганистан.

Най-продаваният ежедневник в Германия, „Билд“, осмя правителството с публикация със саркастичното заглавие: „Изтеглянето на Германия от Афганистан: Бирата и виното бяха изпратени - местният персонал все още остава“. В нея той обвинява правителството, че е изоставило местния афганистански персонал, който рискува живота си за Германия.

Германската армия изпрати близо 65 000 кутии бира и 340 бутилки вино в Германия, съобщава всекидневникът. Но стотици афганистански служители и членове на семействата им не получиха визи и не бяха евакуирани незабавно, въпреки че талибаните напредваха в цялата страна.

„Тези, които са работили дълги години за Германия и са рискували живота си, очевидно струват по-малко за федералното правителство от кутии с бира“, се казва в материала.

Кристоф Хофман, депутат от опозиционната Свободна демократична партия, обвини външния министър Хайко Маас за тежки пропуски и неспазването на приоритетите при евакуацията на афганистанците, работили дълги години в германските министерства и агенции.

"Това е срам", заяви той пред „Билд“, добавяйки, че федералното правителство "не успя да прецени точно ситуацията" в Афганистан през последните няколко месеца.

На парламентарно заседание през юни Хофман попита Маас за плановете на правителството да доведе афганистански служители, които са работили за Германия.

Германия спира помощта за развитие за Афганистан

Германия прекратява икономическата помощ за Афганистан, където властта бе превзета от радикалното движение „Талибан“, съобщ...

Маас тогава отхвърли призивите на опозиционните депутати да доведат повече от местния персонал в Германия, включително тези, които не са имали трудов договор с германските въоръжени сили, но са работили за агенции за развитие или други институции. По време на телевизионен  дебат тогава Маас коментира, че предоставянето на визи на тези хора и техните семейства би било погрешно послание.

"Тогава щяхме да говорим не за 2000 души, а за 20 000 души", посочи сега Маас и настоя, че правителството му не иска да провокира нови потоци бежанци.

Германия изпрати три военни самолета, за да евакуира останалия дипломатически персонал и афганистанските служители в понеделник, но само един можа да кацне поради хаоса на международното летище в Кабул. Другите самолети бяха отклонени към съседни държави.

През последните няколко седмици Берлин евакуира близо 2000 местни служители от Афганистан, твърди правителството. Но повече от 10 000 все още се опитват да избягат, включително афганистанци, работели за германски агенции, неправителствени организации и медии, както и активисти за правата на човека и адвокати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа