Бонуси: В Германия раздават хиляди евро премии заради инфлацията

26616
Бонуси: В Германия раздават хиляди евро премии заради инфлацията
Снимка: Getty images

Мнозина вече са ги получили, други ги очакват до края на годината. Става дума за бонусите, които германското правителство разреши на работодателите да предоставят на служителите си заради инфлацията. За горна граница на бонуса, който по изключение е необлагаем, бяха определeни 3000 евро. С други думи - на германските предприятия и организации бе предложено доброволно да подкрепят своите служители.

Най-щедри се оказаха бюджетните предприятия и промишлеността

Тази мярка, предназначена да компенсира германските граждани за повишаването на цените, особено на енергията, беше част от третата антикризисна програма на правителството, приета през есента на 2022-а година на фона на прекратяването на доставките на газ от Русия и резкия ръст на инфлацията. Оттогава тя се забави значително, почти се е нормализирала, но изплащането на бонусите продължава. Каква част от работещото население на страната е обхванато от мярката? Ето обобщението на предварителните резултати, направено от Федералната статистическа служба Destatis.

Още: "Политическата бъркотия може да отложи еврото в България": Западни медии следят с тревога и алармират

Основният извод е, че мнозинството наемни работници в страната са взели своя бонус: над три четвърти (77,9 процента) вече са получили или до края на годината ще получат компенсация за инфлацията.

Втората констатация: средната премия възлиза на 2761 евро. Тази сума е много близка до максималния възможен размер, но не всички работодатели са искали или са били в състояние да платят цялата сума. Destatis отбелязва, че между отделните отрасли има големи различия. Третият извод е, че дори в рамките на един бранш плащанията не са универсални.

В най-добро положение са бюджетните служители: работещите в комуналните услуги, социалните, културните и здравните институции, военнослужащите, учителите и възпитателите. За тях компенсацията беше в максималния размер от 3000 евро или почти толкова, като бонуси са получили повече от 90 на сто от хората.

Destatis отчита особено висок процент на раздадените премии и в преработвателната промишленост: 96 на сто. Т.е. почти всеки работник в тази сфера е получил компенсация, въпреки че средната премия е била малко по-ниска от максималната: 2780 евро. Бонусът в енергийния сектор е със сто евро по-висок, но покритието е малко по-ниско - 89 процента.

Още: Нов завой: Еврото пое в друга посока, премина психологическа граница

В най-лошо положение са строителите и земеделците

В същото време обхватът на разпределените компенсации е особено нисък в хотелиерството (6,3 процента), в търговията и в авторемонтния бранш (24,4 процента). Но пък бонусите в тези сектори са доста високи - съответно средно 2805 и 2492 евро. Почти същата сума - около 2500 евро, е била изплатена в банките, във финансовите и застрахователните компании, но премия е била предоставена само на половината от служителите.

Строителните работници са в най-лошо положение, което не е изненадващо, тъй като в момента тази индустрия в Германия е в особено тежка криза. Затова работодателите са успели да отделят само по 1104 евро средно, но същевременно са се постарали да подкрепят възможно най-широк кръг от своите служители - 86 процента. В дъното на списъка са и работниците в селското, горското и рибното стопанство - 64 процента от тях са получили по 1689 евро.

Обобщението: в областите, в които Германия има особено голям брой заети лица, и обхватът, и размерът на обезщетенията са значителни. Това в крайна сметка води до високите национални средни стойности от 77,9 процента покритие и 2761 евро компенсация. Като се има предвид, че по данни на Destatis заетите в Германия в момента са 45,7 милиона души, това означава, че само благодарение на тази антикризисна мярка няколко десетки милиона души са получили нетно от две до три хиляди евро компенсация за инфлацията.

Още: Откриха тялото и на втората убита украинка в Германия (СНИМКА)

 

Източник: Дойче веле

Президентът на ЕЦБ съобщи кога ще се вземе решение за сваляне на лихвите

Една голяма икономика скоро ще намалява лихвите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа