Борис Джонсън защити правото на британски боен кораб да минава през водите на Крим

2023
Борис Джонсън защити правото на британски боен кораб да минава през водите на Крим
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън защити в четвъртък маршрута, по който мина британски боен кораб в Черно море, предизвикал разправии с Москва.

Изказвайки се в казарма в деня след инцидента с „Дифендър”, Джонсън заяви, че "е напълно правилно да защитим закона и да следваме свободата на корабоплаването по начина, по който го направихме". Според Москва инцидентът е станал край бреговете на Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., като също така претендира за крайбрежните води на полуострова.

Военният кораб плаваше „по най-краткия път между две точки“ от Украйна до Грузия, каза той, като в същото време потвърди отказа на Великобритания да признае анексията на Крим от Русия.

Разсекретени документи на ФСБ разкриват жестоки експерименти на нацистки лекари в Крим

По време на нацистката окупация на Крим във Великата отечествена война лекарите на Хитлер са експериментирали върху военнопленници и ци...

„Това беше незаконно, това са украински води и беше напълно правилно да ги използвам, за да премина от точка А до точка Б“.

Ударната група бойни кораби, в която участва и „Дифендър”, ще продължи маневри в партньорство със съюзници от Обединеното кралство, "придържайки се към нашите ценности, отстоявайки това, в което вярваме", добави Джонсън.

"Това включва демокрация, права на човека, равенства, но също така и върховенство на закона и свобода на навигацията," каза той, порицавайки Кремъл.

Руското правителство заяви, че граничен патрулен кораб е изстрелял предупредителни изстрели и самолет Су-24 е хвърлил четири бомби по пътя на миноносеца, преди да напусне водите, за които Русия твърди, че са нейни.

ЕС удължи с година санкциите по Крим

Европейският съюз удължи с една година ограничителните мерки спрямо Крим в рамките на приетата през 2014 г. стратегия, се казва в разпр...

Но британското министерство на отбраната бързо отрече да имало предупредителни изстрели, заявявайки, че вярва, че Русия "предприема оръжейни учения" и е предоставило предварително предупреждение за корабоплаването в района.

Междувременно Германия и Франция се опитват да убедят партньорите от ЕС да възобновят редовните срещи на върха с руския президент Владимир Путин, в стъпка, заклеймена като "опасна" от Украйна. Великобритания вече не е част от ЕС и официалният говорител на Джонсън заяви, че предложението зависи от съответните държави. "Очевидно подкрепяме ангажираността с Русия за предаване на тежки послания и насърчаване на промени в поведението им", каза той пред репортери.

"Оставаме отворени за различни отношения, но за да се случи това, руското правителство трябва да избере различен път."

По време на случилото се отговарящият за отбраната редактор на в. „Дейли Мейл” е биил на борда на „Дифендър”. В четвъртък той написа: „Кралският флот беше напълно оправдан за плаването по международно признат маршрут за корабоплаване. Но ние определено ръгнахме руската мечка и тя отвърна. Следващия път, когато британски военен кораб навлезе в кримските води, напрежението ще бъде още по-голямо."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа