"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

12811
"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия
Снимка: Getty images

Въвеждане на безвизови пътувания до Обединеното кралство и престой на младите хора между 18 и 30 години с цел по-голяма мобилност и възможности

Тази идея обсъжда Европейската комисия, която трябва да започне преговори с Великобритания, съобщава "Гардиън". За целта обаче ще се търси одобрение от лидерите на страните от ЕС.

Идеята е да се стигне до премахване на един от най-противоречивите елементи на Брекзит - блокиране на правото на британци да живеят в страните от блока. Предложението на Брюксел е хората между 18 и 30 години да могат да остават в страна от ЕС до четири години без виза и обратното, пише още изданието

Още: ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

"Със сигурност има теми, по които можем да имаме по-тясно сътрудничество и темата за младежката мобилност е в наш интерес, защото колкото по-силна е тя между ЕС и Обединеното кралство, толкова повече увеличаваме вероятността да сме в добри отношения", коментира председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Ако бъдат договорени новите правила, то виза за схема за младежка мобилност ще бъде издадена в онези страни, които приемат да участва. Наред с допуска обаче ще се изискват още здравно осигуряване и доказателство за достатъчни средства за издръжка.

"Целта ще бъде да се улесни младежкият обмен, което ще улесни младите граждани на ЕС да пътуват, работят и живеят в Обединеното кралство, с реципрочност за младите граждани на Обединеното кралство в държава членка на ЕС", допълва Фон дер Лайен.

Какво ще се промени?

Ако споразумението бъде одобрено, това би означавало, че милиони млади хора могат да отидат в Обединеното кралство, за да запълнят празнината, оставена от "Брекзит", например в сектора на хотелиерството, а също и в университетите. Това би означавало, че сезонната работа - в ресторанти, ски курорти и др. ще бъде отново достъпна за младите британци в страните от ЕС.

Още: Урсула фон дер Лайен: Европа е поставена под въпрос

Студентските такси за обучение в чужбина също могат да бъдат намалени чувствително.

Шведският министър по европейските въпроси Джесика Розуол заяви пред "Гардиън", че страната настоява за одобрение на споразумението и смята, че това е много важно решение за младежите и студентите в ЕС и Обединеното кралство.

Пробив в отношенията

Решението на комисията, която в миналото беше категорично против правенето на каквито и да било отстъпки за Обединеното кралство, търсени след Брекзит, се разглежда като пробив в отношенията между Лондон и Брюксел.

Предложението за започване на преговори първо трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС. Източници на изданието съобщават, че първа възможност за това се очаква през м. май на срещата на министрите по общите въпроси.

Още: ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

В съобщението си комисията обяснява, че предложението идва, след като Обединеното кралство се е обърнало към отделни страни от ЕС, сред които и Франция, за откриване на схема за младежка мобилност.

"Бенефициентите трябва да могат да предприемат различни дейности през този период като учене, обучение, работа или пътуване, а мобилността няма да е предмет на квотна система", посочват още от ЕК.

Комисията подчертава, че схемата за младежка мобилност няма да възстанови свободното движение, тъй като ще включва условия, включително ограничен престой в страните.

Според Урсула фон дер Лайен сделката за целия блок е за предпочитане пред поредица от двустранни споразумения, тъй като ще гарантира равно третиране на всеки човек в схемата.

Още: Мнозинството британци смятат, че Великобритания сгреши с напускането на ЕС, показа проучване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа