Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

3928
Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.
Снимка: Getty Image

Разследващите от Националния център за борба с организираната престъпност (NCOZ) на Чехия са отложили делото за взривовете в склад за боеприпаси във Врбетице (до град Злин в Източна Чехия), при които през 2014 г. загинаха двама души. Началникът на NCOZ Иржи Мазанек все пак обяви, че нападенията са били извършени от руското военно разузнаване (ГРУ).

Тази диверсия вече беше обвързана от чешките власти с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който преживя опит за отравяне от руски агенти.

Още: Кой е командвал агентите, взривили оръжейни складове в Чехия с българска връзка: Украйна каза

Взривовете са целели да спрат доставки към Украйна и Сирия

Служителите на Националния център за борба с организираната престъпност на Чехия смятат за доказано, че оперативните работници на ГРУ са извършили експлозиите, надявайки се да предотвратят доставката на боеприпаси в районите, където Русия провежда военни операции. Към 2014 г. става въпрос най-вече за Украйна и Сирия.

Тъй като заподозрените се намират в Русия, която е отказала да сътрудничи на чешката полиция, NCOZ не може да започне наказателно преследване, добави Мазанек, цитиран от местната медия Brno Daily.

Процедурата е одобрена от прокурора, който се съгласява, че решението на полицията е единственият възможен начин за прекратяване на наказателното производство в съответствие със законодателството, заяви говорителят на Областната прокуратура в Бърно Хайнек Олма.

Още: Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

"Русия е отговорна за отвратителното нападение"

Директорът на гражданското контраразузнаване на Службата за информация в областта на сигурността (BIS) Михал Куделка заяви, че смята за изключително важно, че събраната от чешкото контраразузнаване информация за отговорността на ГРУ се е потвърдила в случая с взривовете във Врбетице.

„NCOZ свърши чудесна работа в един много сложен случай и доказа, че руските разузнавателни служби стоят зад отвратителното нападение, което отне живота на двама невинни чешки граждани и нанесе материални щети за 1 милиард чешки крони“, заяви Куделка днес.

В решението си NCOZ заявява, че руското военно разузнаване е участвало в причиняването на взривовете във Врбетице и смъртта на чешките граждани, като добавя, че това не е изолиран инцидент, а част от дългосрочен модел на подривна дейност на руското военно разузнаване на територията на Европейския съюз и Украйна.

Снимка: Украински генерален щаб

Още: Христо Грозев разказа къде са руските терористи, атакували НАТО чрез България

Българската връзка

Припомняме, че през ноември 2011 г. поделение 29155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) взривява склад за боеприпаси в Ловнидол, България, в който има артилерия, предназначена за Грузия. Това е първата известна терористична атака, извършена от екипа от наемни убийци и саботьори, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев в София и ще взривят множество други складове и сгради на територията на НАТО. Това написа разследващата група Bellingcat в публикация в руския сайт The Insider през октомври миналата година.

Още: "Първата атака на Русия срещу НАТО": Хората, опитали да отровят Гебрев, са взривили складовете в България

"Всяка операция е ръководена от човек, който е спечелил личното доверие и покровителството на руския президент - до такава степен, че 56-годишният генерал Андрей Аверянов, командир на подразделение 29155, вече е наследил значителна част от империята, която доскоро принадлежеше на Евгений Пригожин, бившия шеф на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след собственото му неуспешно въстание в Русия", пишат авторите на разследването.

Според Мазанек руското военно разузнаване е разполагало със средствата за предизвикване на взривовете, негови хора са дошли в Чехия с тази цел и са напуснали веднага след това. Чешката полиция е установила, че руското разузнаване е разполагало и с подробна информация за съхраняваните стоки, тяхното движение и крайните потребители. Според криминалните следователи извършителите са били членове на подразделение, предназначено за провеждане на подривни операции в чужбина.

Кои са руските агенти, взривили складовете в Чехия?

Хора, използващи имената Николай Попа и Руслан Табаров, са планирали да посетят складовете във Врбетице. По-късно те са идентифицирани като агентите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са заподозрени и за отравянето през 2018 г. на бившия руски (двоен) агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания.

Мазанек обаче заяви, че полицията не разполага с известна информация за движението на отделни членове на ГРУ в Чешката република. „Можем само да предполагаме какви задачи са изпълнявали отделните членове, намиращи се в Чешката република и съседните държави, или колко други членове на руските въоръжени сили и техни сътрудници са участвали в нападението“, каза директорът на NCOZ.

Криминалните следователи не могат да получат допълнителна информация, тъй като руските власти са отказали да изпълнят молбите на Чехия за международна правна помощ, обосновани с това, че тя „може да навреди на суверенитета, обществения ред и важните интереси на Руската федерация“, отбелязва Мазанек.

Още: Чехия търси от Русия 25,5 млн. евро обезщетение за експлозиите във Врбетице

Щетите

Депо № 16 във Врбетице се взриви на 16 октомври 2014 г., а второто - № 12 - на 3 декември същата година. И двата склада са били наети от базираната в Острава компания Imex Group. Боеприпасите, съхранявани в останалите складове, са били транспортирани от Врбетице до други места.

Освен два смъртни случая, експлозиите са причинили щети за над 1 милиард чешки крони, по данни на полицията.

Констатациите на разследващите за участието на руски разузнавачи във взривовете предизвикаха дипломатически разрив с Русия през 2021 г. Чешката република и Русия изгониха десетки служители от посолствата на другата страна.

Още: Разследват чешкото президентство за умишлено унищожаване на доклада за взривовете във Врбетице

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Българка в Словакия: Направиха Фицо мъченик и герой, а партията му - борец за свобода

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com