"Първата атака на Русия срещу НАТО": Хората, опитали да отровят Гебрев, са взривили складовете в България

10177
"Първата атака на Русия срещу НАТО": Хората, опитали да отровят Гебрев, са взривили складовете в България
Снимка: БГНЕС

През ноември 2011 г. поделение 29155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) взривява склад за боеприпаси в Ловнидол, България, в който има артилерия, предназначена за Грузия. Това е първата известна терористична атака, извършена от екипа от наемни убийци и саботьори, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев в София и ще взривят множество други складове и сгради на територията на НАТО. Това пише разследващата група Bellingcat в публикация в руския сайт The Insider.

При тези операции загинаха или бяха ранени десетки цивилни и се стигна до експулсирането на руски дипломати. Сега обаче руският разследващ сайт е получил пътни листове и изтекла кореспонденция от членове на поделението, които доказват тяхната вина за първата атака в България - и отчасти отговарят на въпроса защо толкова много от тези оперативни работници са продължили да заемат високи политически постове в Русия, управлявана от Владимир Путин.

"Първата атака срещу НАТО"

Взривяването на складовете представлява първият известен военен акт на Русия срещу държава членка на НАТО и Европейския съюз. Операцията е значима, тъй като е "дебют" на елитна група диверсанти към руското военно разузнаване, известна като подразделение 29155 на ГРУ. 

"Всяка операция е ръководена от човек, който е спечелил личното доверие и покровителството на руския президент - до такава степен, че 56-годишният генерал Андрей Аверянов, командир на подразделение 29155, вече е наследил значителна част от империята, която доскоро принадлежеше на Евгений Пригожин, бившия шеф на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след собственото му неуспешно въстание в Русия", пишат авторите на разследването. Още: Кой е командвал агентите, взривили оръжейни складове в Чехия с българска връзка: Украйна каза

Кой е Андрей Аверянов?

През последните няколко години The Insider и Bellingcat няколко пъти пишат за Аверянов, въпреки че пълният обхват на предишните му тайни задачи все още се разкрива чрез комбинация от изтекли данни и журналистически разследвания. Това включва имейли, получени ексклузивно от руското издание, и данни от акаунти на членовете на подразделение 29155, съдържащи бележки, подготвени за Аверянов от неговите саботьори от ГРУ, с прикачени снимки, показващи устройствата, които са конструирали, за да извършат атентата в България.

"Според конструктивните си характеристики този продукт има механичен часовников механизъм с продължителен обхват на активиране и предпазител, който осигурява безопасност при работа с уреда на всички етапи", пише майор Владимир Моисеев на Аверянов в документ, озаглавен "Приложение №1". Още: Популярен руски източник посочи кой е организирал отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Моисеев допълва, че обхватът на детонатора е от 300 до 700 метра и посочва времето за детонация след активирането му - между 5 и 55 минути. "Продуктът е готов за употреба", пише той на Аверянов.

По това време хора от екипа на Андрей Аверянов започват да пристигат с полети от Москва до летища близо до Врбетице.

Групата включва "Николай Кононихин", който е идентифициран от авторите на разследването като служителя на ГРУ Николай Ежов, и "Сергей Рижиков" – офицерът от ГРУ Сергей Романов

Те пристигат в Братислава на 10 октомври. Два дни по-късно Аверянов пристига с полет от Москва във Виена.

Последни пристигат "Рустам Джамалов", старши офицер от ГРУ Рустам Джафаров, и "Руслан Боширов“, чието истинско име е полк. Анатолий Чепига и участва в опита за убийство на Сергей Скрипал във Великобритания.

Пратката със снаряди за "ЕМКО" е изпратена за България с товарен камион на 25 октомври. Ежов и Романов пък са проследени до България.

Пет месеца след взривовете в Ловнидол българските следователи откриват невзривено самоделно устройство приблизително на 2 метра от кота нула, което не се е задействало поради повреда или неправилно свързване. Въпреки това три години по-късно българските прокурори прекратяват разследването заради липса на доказателства. 

Един от неексплодиралите пакети с пластмасов експлозив, открити близо до мястото на експлозията

България вероятно ще има интерес да поднови този студен случай, но не би трябвало да бъде единствената държава, която ще направи това.

Изминатото разстояние от Врбетице до Ловнидол е над 1 200 километра и минава през Словакия, Унгария, Сърбия и България, като през целия път е имало възможност взривните устройства да се задействат. Още: Йордан Божилов за взривените складове: Допускам, че зад това стоят руските спецслужби

Саботажната операция в Ловнидол през 2011 г. е първата по рода си в страна от НАТО и ЕС, която може да бъде убедително свързана с поделение 29155.

Същата група оперативни работници ще бъде отговорна и за унищожаването на други складове за оръжия и боеприпаси в България и Чехия през следващите четири години, като стигна дотам, че да взриви и склада на на IMEX във Врбетице през 2014 година.

И София, и Прага публично обвиниха поделение 29155 за много от тези атаки и изгониха руски дипломати в знак на протест.

Връзка и с взривовете край Петолъчката

"Insider" твърди, че непреки доказателства свързват ГРУ и с взрива на 5 юни 2012 г. в обекта на оръжейната фирма "Берета Трейдинг", близо до пътен възел Петолъчката край Стралджа.

От кореспонденция между един от създателите на взривните устройства, използвани в Ловнидол, Владимир Мойсеев и Андрей Аверянов става ясно, че първият е имал намерение да бъде в България точно в деня на взривовете край Петолъчката. В същия ден той обаче се оказва на полет между Одеса и Москва. 

Няколко години по-късно Мойсеев се оказва в София - непосредствено преди опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com