Елизабет II: Приоритет на правителството е Brexit на 31 октомври (ВИДЕО И СНИМКИ)

4704
Елизабет II: Приоритет на правителството е Brexit на 31 октомври (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/ Guliver

Приоритетът на британското правителство е да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, обяви в речта си пред парламента на Обединеното кралство кралица Елизабет II. Тя която представи приоритетите на консервативното правителство на премиера Борис Джонсън, пише "The Guardian".

"Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври", каза 93-годишната кралица Елизабет от позлатен трон. "Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество."

За пръв път кабинетът публикува целия документ, който резюмира кралицата. В повечето случай той е кратък, днес обаче той е цели 130 страници. В тях обаче не се говори за Brexit без сделка, а само за панове при постигане или не на такава.

Има бегли препратки в различните глави - като например свободното движение на граждани на ЕС и влизането им във Великобритания. В документа се посочва, че то ще приключи на 31 октомври.

От написаното става ясно, че имиграционното законодателство предвижда, европейците, идващи във Великобритания след януари 2021 г. ще загубят автоматичното си право на заселване в страната и ще бъдат третирани като граждани от държави извън общността.

Борис Джонсън многократно е казвал, че няма да отлага развода с ЕС. Ако не успее да постигне сделка на срещата на върха на ЕС тази седмица, той рискува да поиска Брюксел да го отложи съгласно закон, предназначен да предотврати потенциално вредно излизане „без сделка“. Очаква го и вътрешна съпротива от политическите опоьзиционни партии.

Сделка за Brexit още тази седмица?

Сделка за Brexit е възможна още тази седмица, заяви вицепремиерът  на Ирландия и външен министър Саймън Ковъни, след уикенд на инт...

Обхватът на очертаните политики в речта на кралицата включва планове за законопроект за оттегляне на ЕС със сделка, която Джонсън все още се стреми да постигне с Брюксел, преди планираната дата в края на месеца.

По време на словото си Елизабет II разясни как всъщност ще се финкционира страната след развода с ЕС - и как това ще се отрази на  вътрешната политика на страната. Тя представи пред депутатите списък с 26 законопроекта, вариращи от прилагането на споразумение за Brexit (без то да е финализирано) до промени в наказателното право и решения на проблеми, свързани с околната среда. 

Великобритания ще продължи да играе водеща роля в световните дела, категорична кралицaта.

Елизабет втора поясни, че правителството иска ново партньорство с ЕС, основано на свободна търговия. Ще има нови режими в областта на рибарството и земеделието. Ще бъде внесен законопроект за имиграцията, който ще прекрати свободното движение. Ще се предприемат мерки за стабилност на финансовите услуги, разкри още тя.

Борис Джонсън: Има напредък по сделката за Brexit, който може „да защити всички наши интереси“

Борис Джонсън заяви пред министрите от кабинета си, че все още „предстои значителна работа“, която трябва да бъде свършена,...

По думите й нов икономически план на правителството ще бъде подкрепен с нова фискална стратегия, също така ще има мерки за укрепване на националното здравеопазване и планове за реформиране на социалната грижа. Tова бяха и част от обещанията на консерваторите при напускане на ЕС, пише The Guardian.

Като най-голям приоритет за вътрешната политика кралицата очерта запазването на съюза (целостта на Обединеното кралство) и вземането на мерки за защита на демокрацията. Правителството ще продължи да отделя по 2% от БВП за отбрана, стана ясно още в плана на правителството.

Това е първата реч на Елизабет Втора след 2017 година, когато премиерът Tереза Мей настоя за двугодишен мандат на парламента заради Brexit.

Не случайно и сега Brexit беше основна тема в речта на кралицата. Тя е написана от правителствени служители и се традиционно се произнася в Камарата на лордовете.

The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън подготвят оставките си заради все по-ясно очертаващата се...

Цялата зрелищна протоколна церемония можете да видите в следващият пост в Twitter.

HAPPENING NOW: Queen Elizabeth II travels by horse-drawn carriage to address Parliament. https://t.co/T8PZlufC1T

— ABC News (@ABC) October 14, 2019

Сега предстоят няколкодневни дебати по речта на кралицата, които ще завършат с гласуване. То или ще одобри плана на правителството или ще го отхвръли.

Ако правителството загуби гласуването, това няма да предизвика автоматично предсрочни избори. Опозицията обаче може да предложи вот на недоверие, оставяйки всички депутати да гласуват по въпроса. И тук ще се задейства планът на опозицията, която продължава да настоява за отлагане на Brexit.
Алтернативно, правителството би могло да отговори чрез свикване на предсрочни избори. Но поне две трети от всички депутати ще трябва да се съгласят на това, преди да се стигне до вот.
Последният премиер, който е загубил вот на речта, е Стенли Болдуин през 1924 г., припомня BBC. Тогава се стига до оставката на консерватора Болдуин и последвало управление на правителството на малцинството, водено от лейбъристите.

Няколко дни дебат ще последват речта, завършекът на която ще бъде окончателно официално гласуване за нейното одобрение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа