Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да направим Европа отново велика": Унгария копира лозунга на Тръмп за председателството на ЕС

19 юни 2024, 01:16 часа • 1737 прочитания

„Да направим Европа отново велика" – това е лозунгът на унгарското правителство за предстоящото му председателство на Съвета на Европейския съюз. Той очевидно е взаимстван от лозунга на Доналд Тръмп – „Да направим Америка отново велика“. Така дори съкращенията на английски език са изключително близки -  MEGA срещу MAGA.

Още: Унгария даде зелена светлина за Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

„Това е препратка към едно активно председателство“, заяви министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока. Той очерта програмата и амбициите на Будапеща за шестте месеца начело ЕС от 1 юли. „Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика“, каза той, когато бе запитан за приликата с лозунга на бившия американски президент.

Още: Влизането на България и Румъния в сухопътния Шенген е основен приоритет за унгарското председателство

Унгарският премиер Виктор Орбан ръководи твърдо националистическо правителство и е съюзник на Тръмп. Той е смятан за най-близкия до руския президент Владимир Путин сред 27-те лидери на ЕС. Орбан се опитва да се представи като миротворец по отношение на войната в Украйна, посочва АП. Той нееднократно е изказвал надежди, че Тръмп ще се завърне на власт отвъд океана.

Още: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО)

Унгарското председателство на Съвета на ЕС започва на 1 юли. Една от целите, които си поставя за цел, е да отпаднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния.

Още: Орбан си го пожела и го получи: Съдът на ЕС удари мощно по Унгария

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес