Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дясната „Алтернатива за Германия“ атакува Меркел в съда

19 май 2018, 13:44 часа • 4068 прочитания

Немската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ е подала в конституционния съд жалба срещу канцлера на Германия Ангела Меркел във връзка с миграционната политика на правителството. Това съобщава вестник Zeit, позовавайки се на юриста на партията Щефан Бранднер.

По думите му жалбата е подадена в съда в град Карлсруе още на 14 април.

В нея се казва, че при разработката на миграционната политика правителството е нарушило правото на Бундестага да участва в решаването на въпроса. Затова "Алтернатива за Германия" иска да се провери решението на Меркел за отварянето за бежанците на границите с Австрия, прието през септември 2015 г.

„Гази жалба може да промени света. И тя ще промени света, ако доведе до желания резултат“, е заявил Бранднер, съобщава РИА Новости. Той е добавил, че тогава Меркел ще трябва в най-кратки срокове да напусне поста си.

По оценка на министерство на вътрешните работи, през 2015 г. в Германия са влезли около 900 хил. бежанци и мигранти, като това е провокирало нарастване на настроенията на десните в страната. В резултат потокът мигранти е ограничен до 200 хил. годишно.

Миграционната политика бе една от спорните теми при преговорите за формирането на новото германско правителство. По време на предизборната кампания „Алтернатива за Германия“ обеща да започне разследване на „политиката на отворени врати“ на канцлера Меркел.

 

 

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес