Древна ДНК разкри произхода на множествената склероза в Европа

10168
Древна ДНК разкри произхода на множествената склероза в Европа
Снимка: iStock

Повече от 1600 древни генома помогнаха да се проследят корените на редица генетични характеристики, които се срещат при съвременните европейци. Геномите показват, че много характеристики - включително повишен риск от множествена склероза - са били пренесени в Европа от хора, които са мигрирали на континента на три различни вълни, започнали преди около 45 000 години.

Резултатите показват, че част от регионалните различия в някои признаци се дължат на различия в моделите на разселване на мигрантите. Това противоречи на идеята, че генетичните разлики са възникнали главно в резултат на адаптирането на хората към условията на определени места в Европа.

Още: Лечението на множествена склероза може да се подобри с откриването на генетичен маркер

"Това е истински тур де форс", казва Ллуис Кинтана-Мурси, популационен генетик от Института "Пастьор" в Париж, който не е участвал пряко в изследването. Той казва, че изследването предоставя безпрецедентни подробности за това как древните предци могат да влияят на риска от заболявания и до днес. "Това е прекрасен пример за това как чрез решаването на много основни фундаментални антропологични и геномни въпроси може да се информира медицината", казва той.

Модели на заселване на Стария континент

Европа е заселена от анатомично съвременни хора на три основни вълни: ловците-събирачи са достигнали Европа от Азия преди около 45 000 години; земеделците са пристигнали от Близкия изток преди 11 000 години; а скотовъдците - пастири на животни - са дошли от степите на Западна Азия и Източна Европа преди 5000 години. Археолозите и историците са предполагали, че тези групи са се смесвали помежду си в целия континент и че популациите на определени места са развили различни черти в отговор на местната среда.

Но когато генетикът Еске Вилерслев от Университета в Кеймбридж, Великобритания, и неговият екип започват да изследват геномите на древните хора, те откриват, че това не е цялата история. Изследователите събрали и секвенирали ДНК от 317 древни скелета, намерени в Европа, повечето от които били на възраст между 3000 и 11 000 години. След това те комбинират тези секвенции със съществуващите геномни данни от повече от 1300 други древни евразийци.

Още: Ваксина ще лекува диабет и множествена склероза?

Сравнявайки генетичните маркери на останките, възрастта и местата на погребение, учените успяха да съставят европейско родословно дърво и миграционна карта, която разкрива как геномните характеристики на определено място са се променяли с придвижването на популациите във времето. Това показва например, че степните скотовъдци са се насочили предимно към по-северните части на Европа, докато земеделците от Близкия изток - към южните и западните.

Някои от тези мигранти напълно са заменили съществуващите популации. Дания например е претърпяла два големи демографски прехода, всеки от които само в рамките на няколко поколения. Вилерслев казва, че археологическите доказателства и скоростта на прехода показват, че новодошлите са убили всички местни жители, вместо да ги прогонят или да се смесят с тях.

Моделите на разселване означават, че много съвременни европейци носят някакви генетични корени и от трите популационни вълни, но относителният дял на всяка от тях варира в зависимост от местоположението, казва Вилерслев.

Още: Хранителната добавка дава надежда за болните от множествена склероза

След това изследователите сравняват древните геноми с тези на 410 000 съвременни лица, чиито генетични профили се съхраняват в Биобанката на Обединеното кралство - огромна база данни с генетична и физическа информация. Данните предоставят ясни доказателства, че много черти водят началото си директно от една от трите миграционни вълни.

Например съвременните северноевропейци са по-високи и с по-светла кожа от южните си събратя, защото имат повече предци от степните скотовъдци. А хората с най-много предци от ловно-събираческата епоха, които обикновено се срещат в Североизточна Европа, имат варианти, които ги излагат на по-висок риск от диабет и болестта на Алцхаймер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа