ЕК ще предложи споразумение на Великобритания за статута й в ЕС

2285
ЕК ще предложи споразумение на Великобритания за статута й в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия подготвя предложение за по-нататъшния статут на Великобритания в Европейския съюз, което би удовлетворило всички страни и би позволило да се избегне разрив между Лондон и Брюксел, заяви пред Европарламента в Страсбург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Във връзка с отношенията между ЕС и Великобритания на Европейския съвет се състояха конструктивни дебати, основани на предложенията на Обединеното кралство. Предстои ни нелека работа едновременно по четири направления. Ще проучим всичко задълбочено и сериозно, тъй като искаме справедливо за Великобритания споразумение", каза Юнкер, цитиран от ТАСС.

Юнкер видя бъдеще без Шенген

Изчезването на Шенгенската зона носи рискове за съществуването на Европейския съюз, смята председателят на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод ...

"Европейският съюз е по-силен заедно с Обединеното кралство, а Обединеното кралство ще е по-силно, ако остане в съюза", подчерта той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред ЕП, че британският референдум за това дали страната да остане в ЕС е по-непредсказуем от всякога и изтъкна, че той продължава да настоява за сключване на споразумение през февруари по предложенията за реформа в ЕС, което да убеди Лондон да запази членството си в съюза, посочва bTV.

Туск отбеляза, че въпреки напредъка по всички щекотливи въпроси, по които британският премиер Дейвид Камерън иска сделка, преди да се впусне в кампанията за оставане в съюза, на срещата на правителствените лидери от ЕС на 18 и 19 февруари няма да е лесно да се постигне сделка. "Времето е от решаващо значение в случая", добави председателят на Европейския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа