ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от ваксината на "АстраЗенека"

1182
ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, съобщава Франс прес, цитирана от БНР.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Имър Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

EMA: Едва ли ЕС ще одобри "Спутник V" преди май

Европейската агенция по лекарствата (EMA) няма да има възможност да издаде разрешение за спешна употреба на руската коронавирусна вакси...

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа