ЕС дава сигнали за преминаване към ограничаване на цените на вносния газ

1364
ЕС дава сигнали за преминаване към ограничаване на цените на вносния газ
Снимка: БГНЕС

ЕС е "готов да обсъди" таван на цените на вносния газ, за да намали бързо растящите разходи за енергия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Нейният коментар пред Европейския парламент сигнализира за промяна в тона в Европа, след Германия изрази опасения, че широкообхватна ценова граница може да отклони доставките за Европа.

Това се случи, след като 15 държави от ЕС - повече от половината от блока, отправиха съвместен призив към ЕС да наложи ценови таван за това колко ще плаща за доставен по тръбопроводите или с кораби газ, тъй като зимата в северното полукълбо е много тежка.

Европа е изправена пред енергийна криза, тъй като цената на производството на електроенергия се увеличи рязко заради огромния скок на цената на газа.

Русия, която доскоро беше основният доставчик на газ за Европа, затвори крановете, след като беше засегната от санкциите на ЕС заради войната в Украйна, които не засегнаха газа, но намалиха продажбите на по-доходоносния износ на нефт.

"Готови сме да обсъдим ограничаване на цената на газа, който се използва за производство на електроенергия. Този таван ще бъде и първата стъпка по пътя към структурна реформа и цялостна реформа на нашия пазар на електроенергия", заяви Фон дер Лайен пред евродепутатите, заседаващи в Страсбург.

Тя добави, че "трябва да разгледаме цените на газа и извън пазара на електроенергия".

Фон дер Лайен не уточни дали обсъжданият ценови таван ще обхване целия внос на газ - не само газа, който се доставя основно по тръбопроводи от Русия, но и втечнения природен газ (LNG), който може да се транспортира по целия свят.

Брюксел е склонен да наложи таван на цените на тръбопроводния газ, за да навреди на Русия и да я лиши от пари за инвазията ѝ в Украйна.

Той, обаче, е в противоречие с ограничаването на втечнения природен газ и създава, опасения, че продавачите могат просто да се насочат към по-платежоспособни пазари, което ще доведе до допълнително лишаване на Европа от газ.

Германия, която традиционно е най-големият получател на руски газ, също отхвърли идеята. Но тя е подложена на натиск от страна на други държави от ЕС, след като обяви фонд от 200 млрд. евро, за да предпази собствените си потребители от рязкото покачване на цените.

Фон дер Лайен призна, че ограничаването на цените "води до недостатъци по отношение на сигурността на доставките на газ".

Но според нея, "ситуацията се е развила критично" и сега "повече държави-членки са отворени за това и ние сме по-добре подготвени".

Тя не даде подробности за това какво се е променило, освен че отбеляза, че запасите на Европа от газ за зимата са достигнали 90 % от капацитета, което надхвърля поставената цел.

Тя каза също, че всяко ограничаване на цените ще бъде "временно решение" и че "изключителните времена изискват изключителни извънредни мерки".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа