ЕС иска бърз напредък по Брекзит, Мей предпочита „бавния влак“

393
ЕС иска бърз напредък по Брекзит, Мей предпочита „бавния влак“
Снимка: iStock/Guliver

Британският премиер Тереза Мей потвърди в четвъртък, че тя е готова да приеме удължаване на преходния период след Брекзит, ако това помогне за излизане от застоя в преговорите, след като европейските лидери повториха за пореден път, че Великобритания трябва да направи повече за избягване на развод със съюза без сделка.

Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние предложи удължаването на срока като начин да се преодолее задънената улица за това как да се запази отворена границата на Великобритания с Ирландия след Брекзит, който въпрос задържа цялото споразумение за развод.

Но източник във френското президентство предупреди, че това може да не разреши проблема, тъй като Мей също е изправена срещу неприемане на тази идея от своите евроскептични депутати у дома, предаде БГНЕС.

Тази среща на върха в Брюксел бе определена като краен срок за проект за споразумение, но лидерите на ЕС вместо това бяха оставени да обмислят потенциално катастрофалния сценарий Британия да се отцепи през март без споразумение.

Пристигайки за втория ден от преговорите, Мей отбеляза, че и двете страни са останали в разрез с плана за "оказване на съдействие" за избягване на граничните проверки на браздата с Ирландия, ако и докато не бъде подписана нова търговска сделка, която да решава проблема.

"Идеята за в бъдеще, която се очерта - и това е идея на този етап - е да се създаде възможност за удължаване на срока за изпълнение за няколко месеца", каза тя.

Високопоставен представител на ЕС заяви, че Великобритания ще трябва да поиска удължаване, а останалите 27 държави-членки ще трябва да се споразумеят.

"Повече от всякога топката е в британската половина", каза белгийският премиер Шарл Мишел, когато пристигна в четвъртък.

Мей подчерта, че не е очаквала удължаването на срока да бъде необходимо отвъд определената засега дата декември 2020 г., на фона на гнева сред евроскептичните членове на консервативната партия, че Великобритания може да бъде обвързана за неопределено време.

"Въпросът е, че това не се очаква да бъде използвано, защото се стремим да гарантираме, че ще имаме бъдещи отношения до края на декември 2020 г.", каза британският премиер.

От май 2016 г. Май се бори за Брекзит, за да намери компромис, който да е приемлив както за ЕС, така и за собствените ѝ депутати, които биха могли да блокират окончателната сделка в Камарата на общините.

Възможността за разширяване излезе на първите страници на вестниците във Великобритания в четвъртък и някои евроскептични депутати предупредиха, че не могат да приемат подобен план.

Тиражният таблоид „Сън“ предупреди, че „докато тя не може да даде дата, на която ще напуснем ЕС и ВСИЧКИ негови големи институции, тя не може да претендира, че е изпълнила гласуването на референдума“, се казва в публикацията.

Лондон започна да смята колко ще трябва да плати без споразумение за Brexit

В случай, че не успее да договори търговско споразумение с ЕС, Великобритания ще трябва да плати 36 млрд. лири, за да напусне Европейск...

Но ЕС засилва натиска върху Мей да даде основание.

Европейските лидери се надяваха да проведат специална среща през ноември, за да подпечатат развода, но на брюкселска вечеря без Мей късно в сряда те отказаха да подпишат плана.

Длъжностни лица отбелязаха, че Мей не е отговорила на призива на президента на Европейския съвет Доналд Туск за свои "конкретни предложения" за придвижване на преговорите и заявиха, че е необходим по-голям напредък.

Провал на срещата през ноември може да доведе до отлагане на проекта за сделка за Брекзит за срещата на върха през декември, оставяйки много малко време за ратифицирането ѝ от британския и европейския парламент.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че лидерите на ЕС са поискали от Еврокомисията "да работи още по-енергично по сценарий без сделка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com