ЕС отхвърли ограничена търговска сделка със САЩ за митата

1211
ЕС отхвърли ограничена търговска сделка със САЩ за митата
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е отхвърлил искане на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър да бъде постигната възможно най-скоро ограничена търговска сделка, показва писмо на европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, публикувано днес от електронното издание Politicо.

"Вие попитахте дали може да има възможност за бързо съгласие на малък пакет от тарифни понижения за ограничен набор от промишлени и рибни продукти. Споменахте омари и химикали като две области, в които САЩ биха приветствали намаляване на тарифите от страна на ЕС", отбелява Малмстрьом в писмото си до Лайтхайзър с дата 6-и ноември.

ЕС очаква отлагане на митата за колите, САЩ е зает с Китай

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да отложи до 18 май крайния срок за налагане на м...

Тя добави, че е разгледала искането и е решила, че "предвид ограниченията на Световната търговска организация относно двустранните преференции, това трябва да бъде част от по-широко споразумение за либерализиране на двустранните тарифи за индустриални продукти, включително риболовните".

Въпреки че по този начин отхвърли американската идея за ограничена търговска сделка, Сесилия Малмстрьом също така отбеляза в писмото, че ЕС е готов "незабавно" да започне преговори за едно по-широко споразумение.

Писмото е изпратено няколко дни преди Вашингтон да вземе решение дали да наложи тарифи върху вноса на европейски автомобили и на части за тях. Крайният срок за решението е утре, 13-ти ноември, когато Робърт Лайтхайзър трябва да докладва на президента на САЩ Доналд Тръмп за досегашния ход на търговските разговори с Брюксел.

Източник на "Политико" обаче съобщава, че САЩ вероятно ще забавят решението за автомобилните тарифи с още шест месеца. Този неназован източник обаче предупреди, че винаги има несигурност относно окончателното решение на Тръмп по отношение на търговията и тарифите.

Арбитражният съд ще е голямата спънка за Малмстрьом по ТПТИ

След месеци на говорене за „компромис“, който да засили оказалата се в застой търговска сделка между ЕС и САЩ и да успокои ...

Преди време Лайтхайзър успешно договори търговска сделка с Япония, но той не е в състояние да постигне подобно споразумение с Брюксел поради отказа на Европейския съюз да включи въпросите за селското стопанство в сделката, припомня Politico.

Миналата седмица министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос подчерта, че налагането на тарифи за внасяните от ЕС автомобили "може да не бъде необходимо след много добрите разговори с европейски приятели“, докато напускащият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че налагането на санкции от страна на Вашингтон върху европейските производителите на автомобили не изглежда кзто "вероятен сценарий".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа