X
 
 

ЕС притеснен за съдебната реформа в Украйна

378 0
Европейският съюз е обезпокоен от провеждането на съдебната реформа в Украйна, заяви посланикът на ЕС в Киев Матти Маасикас.

На 16 октомври парламентът на Украйна прие закон, с който се внасят промени в дейността на органите на съдебната власт.

Украйна твърди, че всеки ден е обект на кибератаки от Русия

Украйна се сблъсква всеки ден с многобройни кибератаки, голяма част от които идват от Русия, заяви министърът на отбраната Андрей Загор...

Документът предвижда съкращаване на състава на Върховния съд от 200 на 100 съдии, създаването на комисия за почтеност и етика, както и промяна на начина на сформиране на Висшата квалификационна комисия на съдиите.

Посланиците на няколко европейски държави изразиха загриженост във връзка с приетия закон.

„Основният въпрос за нас е цялостното реформиране на Украйна. Ние работим в тясно сътрудничество с украинските власти по въпроси, свързани с електроенергията, енергетиката като цяло и други.

Но съществува област, към която ние имаме опасения и това е реформата на съдебната система”, заяви Маасикас пред медиите, цитирани от РИА Новости.

Зеленски обвини Порошенко, че готви нов Майдан

Украинският президент Владимир Зеленски обвини своя предшественик Петро Порошенко в опит да оглави нов Майдан. Това заяви Зеленски на п...

Европейският съюз е притеснен от съкращаването броя на съдиите във Върховния съд, което се провежда в рамките на тази реформа.

За Евросъюза няма съмнения, че съдебната система на Украйна трябва да се реформира, но тя не трябва да започва от Върховния съд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално