Естония и председателството на ЕС: Повече Шенген и повече информационни технологии

2985
Естония и председателството на ЕС: Повече Шенген и повече информационни технологии
Снимка: EBS

От 1 юли Естония пое ротационното председателство на ​Съвета на Европейския съюз. Срокът от шест месеца, през който страната ще председателства Европа за пръв път, изтича на 31 декември 2017 г.

Държавата откроява няколко основни приоритета, които са свързани с единния цифров пазар, Енергийния съюз и по-тясната интеграция с партньорите в Европа. Неотдавна президентът на Естония Керсти Калюлайд каза, че страната също така ще наблегне на укрепването на Шенгенското пространство. Държавният глава заяви също така, че Естония не се страхува от Русия, тъй като има силен съюзник в лицето на НАТО. Нещо повече, ръководителите на страната твърдо ще настояват по отношение на отделните политики на ЕС да се въвеждат повече електронни решения за едно по-добро информационно общество.

Меркел: Силна Европа е добра за САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че силна европейска икономика ще е добра за САЩ, сочейки, че търговията води до ситуации, &bdq...

Очаквано, Естония ще се фокусира върху електронните технологии, тъй като в това отношение тя е за пример на цяла Европа.

Според данните от официалната статистика на страната само с въвеждането на електронния подпис, който е част от личните карти на естонците, се спестява на хазната по 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на година.

Друг интересен факт, който несъмнено ще бъде отчетен по време на председателството на Естония, е, че информационните технологии осигуряват седем на сто от БВП на държавата.

Припомняме, Естония е член на ЕС от 2004 г. - от времето на т. нар. Източно разширяване на ЕС. Естонският бюджет на председателството наброява към момента 75 млн. евро. В тази сума се движи и бюджетът на нашата страна засега.

Председателството на Съвета на ЕС е ротационна дейност. Председателстващите страни работят заедно в трио. Тази система бе въведена в Договора от Лисабон през 2009 г. Всяка страна от триото поема председателството на Съвета на ЕС за период от шест месеца. В триото Естония-България-Австрия страната ни ще поеме председателството на 1 януари 2018 г.

Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз

От днес Естония поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз. Страната е председател за първи път, откакто е чл...

Основните акценти в програмата на триото са:

- Съюз на работни места, растеж и конкурентоспособност, с фокус върху единния пазар, предприемачеството и създаване на работни места, устойчива околна среда, инвестиране в бъдещето, икономически и паричен съюз;

- Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани с фокус върху социалното измерение, и по-специално към Европейския стълб за социални права, равното третиране и недискриминацията, насърчаване на социалната справедливост, борбата срещу бедността и социалното изключване; равенството на половете; модернизиране на обучението, отчитайки ролята на учителите и училищните лидери и т.н.;

- Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата;

- Съюз на свобода, сигурност и правосъдие и Съюзът като мощен фактор на световната сцена с фокус върху прилагането на Глобалната стратегия на ЕС; миграцията; разширяването и Западни Балкани; стабилизиране на съседните на ЕС региони; засилване на сътрудничеството отвъд съседните на ЕС региони; политиката за сътрудничество и развитие и търговията.

В Естония стартират военни киберучения

Военни учения под кодовото име Locked Shields започват в Естония днес (24 април). В тях ще участват близо 800 души от 25 страни, съобщи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа