Ето колко от 7-те условия е изпълнила Украйна за старт на преговорите за членство в ЕС

3329
Ето колко от 7-те условия е изпълнила Украйна за старт на преговорите за членство в ЕС
Снимка: Getty Images

В доклад на Европейския съюз тази седмица ще бъде посочено, че Украйна е изпълнила две от седемте условия за започване на преговори за членство. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки два източника от ЕС.

Информацията на агенцията гласи, че изпълнителният орган на блока - Европейската комисия - все пак ще подчертае напредъка, постигнат въпреки войната, предизвикана от руската инвазия.

Столтенберг: Нямаме планове за официална покана към Украйна за членство в НАТО

Не се планира отправянето на официална покана към Украйна да се присъедини към военния алианс на следващата среща на върха през юли. То...

Със символичен ход ЕС предостави на Украйна официален статут на кандидат за членство преди една година - четири месеца след като Русия нападна страната. Блокът постави 7 условия, включително за съдебна реформа и ограничаване на корупцията, за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат още тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който поддръжниците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни членки на блока през декември за започване на преговори с Киев, пише "Ройтерс".

Двама високопоставени служители на ЕС, които са били информирани за доклада, заявяват, че Украйна вече е изпълнила два от критериите. Единият от служителите казва, че те се отнасят до съдебната реформа и медийния закон.

"Има напредък. Докладът ще бъде умерено положителен", казва източникът на агенцията. "Не става въпрос за разкрасяване на действителността, а за признаване на напредъка, има известни антикорупционни дела, които могат да се посочат, например".

През последните месеци Украйна преследва няколко случая на корупция по високите етажи на властта, включително задържането на председателя на Върховния съд заради подозрения за подкуп от 2,7 млн. долара.

Неофициално: ЕЦБ предупреди ЕК да не дава печалби от замразени руски активи на Украйна

Европейската централна банка предупреди ЕК да не използва блокирани и замразени руски активи (за възстановяването на Украйна), защото т...

Освен засилените усилия за борба с корупцията, други критерии включват реформи в Конституционния съд и правоприлагането на Украйна, мерки за борба с изпирането на пари, както и закони за ограничаване на олигарсите и гарантиране на правата на националните малцинства.

Трети източник, също служител на ЕС, който е запознат с препоръките на блока към Украйна относно върховенството на закона, добавя: "По отношение на реформите, чашата ще бъде наполовина пълна, никога не бихме приели негативен тон спрямо Украйна в момента. Реформите в съдебната система отбелязаха известен напредък, въпреки че все още има ключови реформи, които трябва да бъдат извършени. Не всичко е задоволително".

Служителят посочва, че Украйна е назначила нови ръководители на Специализираната прокуратура за борба с корупцията и на Националното бюро за борба с корупцията, както се изисква, въпреки че нейният закон за борба с олигарсите от 2022 г. е бил определен за недостатъчен, наред с други закони.

Докладът ще бъде представен на 27-те национални пратеници на ЕС тази сряда, а след това и на срещата на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък. 27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да се класира, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС - от климатични до трудови. На практика пътят на Украйна към членство ще отнеме години, а малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.

Politico: Увеличава се подкрепата за улеснено присъединяване на Украйна към НАТО

Увеличава се подкрепата сред членовете на НАТО за улесняване на пътя на Украйна към членство в алианса. Нараства и вероятността предлож...

Съседите на Украйна от източния фланг на ЕС - Полша и балтийските държави, като цяло подкрепят ускореното присъединяване на Киев, докато западните членки, включително Франция, Германия и Нидерландия, са по-сдържани.

ОЩЕ: Европейският парламент поиска Украйна да влезе в НАТО и ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа