Европейските санкции - какво представляват, каква сила имат и защо се налагат

20239
Европейските санкции - какво представляват, каква сила имат и защо се налагат
Снимка: Getty Images / Guliver

Външните министри на държавите-членки на ЕС ще се срещнат утре, за да обсъдят кризата в Украйна и евентуални санкции. Но за какво са тези санкции и как работят?

Какво представляват санкциите?

Санкциите на ЕС "не са наказателни, а целят да допринесат за промяна в политиката или дейността на дадената страната, организация или хора", се посочва в документ от 2013 г. на Службата за външна дейност на съюза.

ЕС "полага всички усилия за минимизиране на вредни последици за цивилното население", се допълва в документа. Прилагането на санкциите изисква единодушно одобрение от всички 28 държави-членки.

Какви са различните видове санкции?

Едни от най-често използваните мерки са ембарго върху оръжията, забраняващо тяхната продажба, доставки или транспортиране до засегнатата страна. В случая с вътрешни безредици като в Украйна износът на техника, използвана за вътрешни репресии, като водни оръдия и други приспособления за борба с безредиците може да бъде забранен.

Авоарите на отделни хора или компании могат да бъдат замразени, което означава, че може да бъде забранен достъпът до средства като пари в брой, чекове, банкови депозити, те да бъдат преместени или продадени, а други активи като недвижимо имущество да не могат да се продават или отдават под наем.

На отделни хора може също да бъде наложена забрана за пътуване, което означава, че те няма да могат да влизат в ЕС.

Как се прилагат санкциите?

Някои мерки като оръжейно ембарго, забрана за издаване на виза или замразяване на активи се прилагат директно от държавите-членки. Други като забрана за износ са отговорност на ЕС. Санкциите на съюза важат само за 28-те държави-членки.

Минали санкции на ЕС

Санкциите станаха основно средство за принуда във външната политика на ЕС от 90-те години на миналия век. Те са използвани срещу Ирак, Хаити и Куба. След това се прилагаха за Зимбабве, Мианмар и Беларус. В миналото ЕС често се придържаше към решения, взети от ООН, като в някои случаи ги втвърдяваше като санкциите срещу Иран, насочени срещу противоречивата му ядрена програма.

Най-пресният пример са санкциите, които ЕС наложи на режима на сирийския президент Башар Асад паралелно със САЩ и въпреки Русия и Китай, които наложиха вето на мерките в ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com