Фон дер Лайен с годишна реч за ЕС: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят (ВИДЕО)

5739
Фон дер Лайен с годишна реч за ЕС: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят (ВИДЕО)
Снимка: Европейска комисия

"С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят" - това послание отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в третата си годишна реч за състоянието на Съюза (ЕС) на 14 септември.

Облечена в цветовете на украинското знаме и на ЕС, тя осъди руската агресия от трибуната на Европейския парламент, обеща взаимодействие между ЕС и Киев в редица сфери, още по-голямо финансиране и соридарност за Украйна, както и непрекъснатост на санкциите срещу Москва.

Фон дер Лайен акцентира върху енергийната криза и предложи мерки за справяне с нарастващите цени на електроенергията и на разходите за живот. Предложи начини за диверсификация на източниците, нови методи за зелена енергия, помощ за малките и средните предприятия.

Освен това заяви подкрепа за присъединяването на страните от Западните Балкани, Молдова и Грузия в ЕС, като заговори за по-широка европейска общност с държави извън рамките на блока.

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Председателят също така посочва как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства пред Европейския съюз и представя идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Гледайте на живо:

В началото на заседанието председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приветства председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и съпругата на украинския президент Володимир Зеленски – Олена Зеленска. „Скъпа Олена, ние сме с вас, с украинския народ. Още веднъж искаме да подчертаем, че това е ужасно нападение над независима Украйна, което доведе до продоволствена несигурност и криза с увеличените разходи на живот. Нашето послание днес е, че Европа ще отговори“, обяви Мецола.

Представяме ви речта на Фон дер Лайен:

ЕС осъжда Русия и подкрепя Украйна

Фон дер Лайен: Елизабет II е легенда, мислите и молитвите ми са с нея

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен приветства британската кралица Елизабет II като символ на общата история на Европа и отправи "...

"Скъпи европейци, никога досега в този парламент не се е дебатирало в състояние на война, която се води на европейска земя. Сутринта през февруари Европа се събуди с нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко брутална е войната. Целият континент се изправи и показа солидарност. Бежанците намериха подслон, улиците ни се изпълниха с украинските знамена, в класните стаи украинските деца намериха нови приятели. Европейците намериха кураж и направиха това, което е правилно.

Преди 15 г., по време на финансовата криза, ни отне години за дългосрочни решения. Едно десетилетие по-късно, откакто започна глобалната пандемия, ни отне само година да се справим, но когато руските войски преминаха границата на Украйна, нашият отговор беше решителен, твърд и незабавен. Можем да се гордеем с това.

Издигнахме Европа отново и ще имаме нужда от тази сила – времето пред нас няма да е лесно. Много неща са поставени на карта за Украйна, Европа и света. Ние сме пред изпитание, поставено ни от страна на онези, които искат да ни видят разделени. Това не е само война, която руснаците започнаха срещу Украйна, а война за нашата енергия, икономика, ценности, за нашето бъдеще. Става въпрос за автокрация срещу демокрацията. Имаме необходимия кураж. С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят.

Днес смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има лице и това е лицето на украинските мъже и жени, които се изправиха пред руската агресия. Спомням си първите седмици след инвазията, когато Олена Зеленска събра родители на украински деца, убити от агресора – стотици семейства, за които войната никога няма да свърши. Видяхме първата дама да се изправя пред тиха тълпа от съкрушени майки и бащи и да пуска балони в небето – по един за всяко загинало дете. Невинните жертви на тази война ще живеят в нашите спомени. Да, тя е тук с нас днес. Скъпа Олена Зеленска, беше необходима сила да се устои на жестокостта на Путин, а вие сте нация от герои. Днес украинците са силни, защото цялата държава се бореше – улица по улица, дом по дом. През последните дни виждаме, че това се отплаща. Украйна е силна, защото хора като вашия съпруг Зеленски поведоха съпротивата. Вие дадохте кураж на цялата нация. Дадохте глас на вашия народ на глобалната сцена, дадохте надежда на всички нас. Слава на тази държава от украински герои, слава на Украйна!

Солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разрушена. От началото Европа е на страната на Украйна – с финансиране и тежки санкции. Финансовият сектор в Русия е на командно дишане. Три четвърти от банковия им сектор е изключен от международното банкиране, "Аерофлот" приземява самолети, защото няма резервни части. Руската войска вади чипове от хладилници, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини. Кремъл е този, който направи това – това е цената за политиката на Путин на унищожение. Санкциите ще останат и в момента трябва да продължим по този начин, не да се примиряваме.

Същото важи и за финансовата подкрепа – до момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ на Украйна, без да броим военната. Възстановяването на Украйна ще изисква огромни ресурси – унищожени са над 70 училища, половин милион украински деца почват учебната година в ЕС, но в Украйна мнозина нямат класни стаи. Когато децата се пращат на училище, им дават резервна раница за спешни случаи. Представете си – да пращате детето си всеки ден на училище с такава раница и да не знаете дали ще се видите с него пак следобед. Скъпа Олена, ние ще продължаваме да работим с вас – ще похарчим над 100 милиона евро за възстановяване на украинските училища.

ЕК предложи таван на цената на руския газ и още 4 мерки в отговор на енергийната криза

Европейската комисия представи пет мерки за справяне с енергийната криза, като в това число влиза предложение за таван на цената на рус...

Ще ви подкрепяме и в разгръщането на пълния ви потенциал. Вече имате много млади компании, ще мобилизираме цялата сила на единния пазар.

През март свързахме Украйна с нашата електрическа мрежа. Днес Украйна изнася енергия за ЕС – искам да разширим значително тази взаимоизгодна търговия. Ще включим Украйна безплатно в нашата роуминг система. Нашата солидарност е голям успех. ЕК ще работи с Украйна, за да се гарантира достъп до единния пазар на ЕС. Сега е времето да го превърнем и в история на успеха за украинците. Ето защо днес ще обсъдя всичко това с президента Зеленски.

Диверсификация и решаване на енергийната криза

Уважаеми депутати, един урок от тази война – трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин – в Анна Политковская, в руските журналисти, които говореха за престъпленията му. Да се вслушаме в гласовете в нашия съюз, както и на опозицията в Беларус. Те ни казваха години наред, че Путин няма да спре. Нашите приятели в Балтийските държави работиха здраво, за да са независими от Русия. Знаеха, че това ще е свързано с разходи, но зависимостта от руското гориво е на много по висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа.

84% заредени са нашите газохранилища, но това не е достатъчно. Трябва да направим диверсификация, да сменим Русия с доставчици от САЩ и Норвегия и така нататък. Миналата година руският газ беше 40% от внесения от нас газ, сега е 9%. Но Русия продължава да манипулира Европа с газа – те изгарят синьо гориво, вместо да го пращат към нас.

Климатичната криза оказва влияние на нашите сметки. Цените се повишиха повече от 10 пъти в сравнение с времето преди пандемията. Дали ще имаме храна на масата, стана основен проблем на европейците. Спомнете си заводите в Централна Италия, които преместиха смените си от рано сутринта, за да намалят енергийните разходи. Искам да вземем пример от нашите граждани – намаляване на потреблението в пиковите часове ще намали цените. Ето защо въвеждаме мерки за държавите членки. След това ще има целенасочена подкрепа за малки и средни предприятия, за самотни родители. Милиони се нуждаят от подкрепа. Затова предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат евтина електроенергия. Те правят сега такива печалби, за които никога не са мечтали. В тези времена не е правилно да се постигат невероятни печалби от войната на гърба на нашите потребители, те трябва да се споделят с хората в най-голяма нужда.

Затова нашето предложение включва и производителите на електричество от изкопаеми горива. Ще се съберат над 140 милиарда евро за държавите членки за справяне с енергийните проблеми. Но това са временни мерки. Трябва впоследствие да създадем условия за естествено по-ниски цени. Това значи да се погрижим за сигурността на доставките и конкурентността в световен план. Необходимо е да се приложат определени мерки, вземайки предвид отношенията ни с различни доставчици. Договорих с премиера на Норвегия да създадем работна група за постигане на по-ниски цени на газа.

ЕС отпуска милиарди за Западните Балкани - мярка срещу влиянието на Русия

Европейската комисия смята да инвестира до 9 милиарда евро в икономиките на Западните Балкани и да привлече частни инвестиции в размер ...

Има и други важни теми в дневния ни ред. Пазарът на газа се промени значително – от газ по тръбопроводи се минава все повече на втечнен природен газ, но още няма достатъчно инфраструктура за него. Затова ще работим, за да се вземе предвид цялата ситуация с газа и как тя влияе върху цените на електричеството. Ще работим с регулаторите, като се изменят правилата и се предприемат мерки за ограничаване колебливостта на цените в рамките на деня. Ще има държавни гаранции, но с равнопоставеност и конкуренция. Трябва да действаме и с поглед към бъдещето. Затова смятам, че настоящата структура на пазара на електроенергия трябва да се разглежда като остаряла. Потребителите трябва да могат да получат ползите от ниската цена на производство на електричество от възобновяеми източници. Затова ще предприемем голяма реформа.

Новите източници на енергия

Преди половин век, през 70-те години на миналия век, светът се е изправил пред друга криза с горивата. Някои от вас си спомнят уикендите без коли за пестене на бензин, но крайните решения не бяха много добри, имаше субсидии за изкопаеми горива и още плащаме цената на това. Само няколко от участниците тогава разбраха с поглед към бъдещето какво точно ще се случи с този пазар. Сред тях бяха датчаните – още при първата криза започнаха да инвестират във ветроенергия, моментално предоставиха инвестиции и така създадоха не само нов източник на енергия, но и десетки хиляди работни места.

Дами и господа, най-добрата новина е, че преходът е започнал. В страните по границите на Балтийско море вече има много големи инвестиции във ветроенергия, в слънчеви електроцентрали, а в Германия тръгнаха революционно новите влакове, задвижвани от водород. С програмата Repower EU залагаме амбициозни цели – 10 милиона тона водород има капацитет да се обработва и използва. Мога да обявя, че създадохме нова Европейска банка за водорода, която да гарантира купуването и инвестициите в иновативни технологии. 3 милиарда евро ще са на разположение на тази банка за изграждане на новия пазар за водорода, това е огромна стъпка в Зеления пакт на Европа.

Всички видяхме колко е важен пактът. Лятото на 2022 няма да бъде забравено заради горящите гори, пресъхналите реки, тежката жега. Последиците продължават да ни застрашават. Досега алпийските ледници бяха източник на основни реки в Европа, но започват да се топят много бързо. Крайно време е незабавно да преобърнем начина си на действие, за да може природата да стане наш съюзник. На конференцията на ООН в Монреал за биоразнообразието ще се включим много активно. Трябва да се адаптираме към промените в краткосрочен план, защото природните бедствия стават все по-тежки и страните не могат да се справят сами. Това лято самолети от Гърция, Швеция и Италия бяха изпратени за борба с пожарите във Франция например, но Европа има нужда от още по-голям капацитет за борба с пожарите. Европейският съюз ще купи 10 самолета „Амфибия“ и 3 хеликоптера, за да увеличи мощностите.

Последните години показаха колко много можем да постигнем, когато сме обединени. Пандемията беше безпрецедентна, но европейската икономика бързо успя да се възстанови. Преминахме от ситуация без ваксини до предоставяне до над 4 милиарда дози за европейците и други хора по света. Преодоляхме риска от безработица, бяхме в най-тежката рецесия от Втората световна война насам, но постигнахме най-бързото в историята икономическо възстановяване благодарение на Плана за възстановяване на ЕС. 100 милиарда евро бяха предоставени на държавите членки, предстои да се доставят още 700 милиарда. Това ще доведе до инвестиции, поддържане не икономически растеж, ще се обновят мощностите, ще има нови инвестиции във ветрогенерация, в бързи влакове. Това е необходимо на Европа днес и трябва да продължим напред с този план и с инвестициите.

Бъдещето на децата ни изисква да инвестираме в устойчивост, трябва да се финансира преходът към цифрова икономика и към нетно нулева икономика. Не трябва да забравяме публичния дълг, който е по-висок от обикновено, необходими са фискални правила. През октомври ще предложим нови мерки за икономическо управление. Първо, членките трябва да разполагат с по-голяма гъвкавост за начините за намаляване на дълга, но трябва да има по-висока отчетност за резултатите от Плана. Нужна е по-висока ангажираност на държавите. Трябва да има стабилност и растеж, които да вървят ръка за ръка.

Помощ за малките и средните предприятия

Фон дер Лайен: Путин върна ужасите на войната в Европа

Европа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна. Това обеща председателят на Европейската комисия...

И така, икономиката ни преживява преход и трябва да продължим да поддържаме ценностите на социалната пазарна икономика. Това е една от най-големите ценности на Европа. Тя насърчава всички да постигнат най-доброто, което могат, но взема предвид и уязвимостта на хората, болестите, проблемите, възникващи с напредването на възрастта. Това ни е необходимо повече от всякога. Ахилесовата пета за малките и средните предприятия има 3 измерения – до каква степен средата за икономическа дейност е насърчаваща, колко квалифицирана работна ръка има и колко суровини има. За тези предприятия трябва да премахнем препятствията, да бъдат в центъра на прехода, защото те са гръбнакът на икономиката на Европа. Европа има богата история и можем от нея да научим много. Но инфлацията е страшна – затова ще предложим пакет за помощ на малките и средните предприятия, ще включва общи данъчни правила за осъществяване на икономическа дейност в Европа. Така ще има по-малки изисквания и ще е по-лесно да се участва на единния пазар. Трябва да преразгледаме директивата за просрочените плащания. Не е несправедливо 1 от 4 заявки за несъстоятелност да се дължи на това.

Втората ни тема е недостигът на квалифицирана работна ръка. Това е предизвикателство за Европа – 6% е безработицата днес, безпрецедентно ниска. Но незаетите работни места са рекордно много – от неквалифицирани до университетски професори. Да инвестираме повече в образование и обучение, да работим тясно с предприятията, да работим и с търсещите работа. Имаме други инструменти – социален фонд, но трябва да направим повече, да привлечем работна ръка от чужбина, която да осигури растежа на европейската икономика. Трябва да признаем квалификацията им в Европа, така ще направим Европа по-привлекателна. Предлагам 2023 г. да е обявена за година на образованието, нека поставим правилния акцент в точния момент.

На трето място, важни за малките предприятия са суровините. Това е важно за нашия преход. Литий, рядкоземни метали ще бъдат в най-кратко време по-важни от нефт и газ. Нуждите ни ще се утроят до 2030 г., което означава, че темпото в Зелената сделка трябва да се увеличи. Една държава само доминира на този пазар, не трябва да се поставяме в нова зависимост като с газа. Затова трябва да се предприемат много стъпки, нужни са нови партньорства, защото суровините не се намират само на едно място в света. Новите партньорства ще защитят интересите ни и ще укрепят ценностите ни. Трябва да се застъпваме за стандарти в областта на труда, на околната среда, на регионите в растеж. Чили, Мексико и Нова Зеландия са важни за нас партньори, трябва да подпишем още с Индия и Австралия. Обработката на тези суровини е също толкова важна. Днес Китай контролира глобално тази промишленост – 90% от редкоземни метали и 60% от лития се преработват там. Трябват ни стратегически проекти по цялата верига, за да избегнем стратегически опасности. Днес обявявам акт за критично важните за Европа суровини.

Припомнете си преди 5 г., когато Европа започна Алианса за батериите – две трети от батериите скоро ще се произвеждат в Европа. Миналата година обявихме Акта за чиповете. Трябва сега да постигнем същото при редкоземните метали, затова трябва да увеличим финансовия си ресурс. Да създадем единен фонд за суверенитет, за да сме сигурни, че бъдещето на нашата икономика ще се твори в Европа.

Западните Балкани и по-широка общност извън ЕС

Ако се огледаме към света, може да имаме усещане, че изчезва и избледнява нещо, което ни се е струвало постоянно. Смъртта на кралица Елизабет Втора ни напомни за тази преходност. Самата тя е легенда. Беше постоянен елемент, стожер, постоянна и неизменна в своята роля при всички турбулентни времена, винаги намираше правилните думи. От затварянето на фабрики в Обединеното кралство до нейната квалификация за пандемията – нейните думи в разгара на пандемията още са в ушите ми, тя каза: „Ние ще се справим и всеки от нас ще допринесе за това“. Припомняше, че нашето бъдеще се основава на ценностите ни. Също така гарантираше демокрацията, цялата система за мир и просперитет, както и икономическо развитие, днес това е подложено на руската агресия. Когато виждаме какво става в Буча, нападенията в АЕЦ „Запорожие“ – това са опити да се премахне цялата западна демократична система. Затова се налага промяна в дневния ред на нашата политика. Трябва да докажем, че вярваме в нашите демократични ценности. Да убедим партньорите, които мислят като нас. Трябва да задълбочим връзките си и да укрепим демокрациите в Европа – първа стъпка е подкрепата от страна на ЕС винаги и навсякъде, пътищата към укрепване на демокрацията и към ЕС са една и съща посока. Затова мога да кажа на Западните Балкани, на Молдова и Грузия – нашият ЕС няма да е завършен без вашето участие. Видяхме също така, че трябва да се свържем с други държави в Европа, отвъд процеса на присъединяване. Пледирам за политическа общност на Европа и роля тук има ЕС.

Борба с корупцията и съхраняване на демокрацията

Трябва да се ангажираме с държави близко и далеч за справяне с климата. С Африка изграждаме фабрики за ваксини в Сенегал с най-модерни технологии. Искаме да ги разпространим и в Латинска Америка. Заедно с нашите приятели от САЩ и държавите на Г-7 трябва да продължим. Президентът Байдън и аз ще направим среща, посветена на разгръщането на подобни проекти за партньорство. Това е част от работата ни по укрепване на демокрацията, но не бива да забравяме за начина, по който автократични режими нападат нашите институции. Има институции и организации, които подкопават ценностите ни. Миналата година Университетът в Амстердам затвори един уж независим изследователски център, финансиран от Китай, проучващ човешките ценности. Но в същото време се унищожават правата на уйгурите.

Фон дер Лайен: Европа трябва да работи заедно по газовата криза

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за...

Трябва да оценим аспектите на сигурността, когато се правят инвестиции в икономиката ни. Ще инициирам пакт за ценностите и за демокрациите. Ролята му е да освети всякакви практитки на автокрации върху нашия ЕС. Днес всяка минута и секунда трябва да защитаваме ценностите си от ерозията отвън. Върховенството на закона, защитата му е най-благородната задача, така че нека запазим независимостта на нашите правосъдни системи.

Искам да поставя фокус върху проблема с корупцията. Чужди агенции, които заплашват нашите системи, организации, които злоупотребяват със средства – ако искаме държавите кандидати да укрепят демокрациите си, трябва да се борим и с корупцията. Ето защо идната година ЕК ще представи предложения за преразглеждане на рамката ни за борба с корупцията – като например злоупотреба с господстващо положение, даване на подкупи и ще включим корупцията в нов режим на налагане на наказания. Създателите на ЕС поставиха първия крайъгълен камък, но оставиха и много работа, смятаха, че идните поколения ще продължат. Демокрацията също трябва да се развива, за да подобрява живота на хората. Това са думите на нашия приятел Давид Сасоли, който каза, че демокрацията не е излязла от мода.

Важно е да се чуе гласът на гражданите, както по време на Конференцията за бъдещето на Европа. Сега трябва да предложим резултати. Сега имаме намерение да провеждаме нови инициативи, които почиват върху резултатите от конференцията. Например нова инициатива за психичното здраве. Онези от нас, които се страхуват, са обременени, имат нужда от квалифицирана помощ, тази помощ днес липсва, а трябва да е лесна и достъпна. Затова предложението ни ще подобри драстично тази ситуация.

Демократичните институции непрекъснато трябва да се борят за доверието на гражданите. По този начин европейците реагираха, когато стотици хиляди украинци почукаха на вратата на Европа. Видяхме, че Европа е решителна и солидарна. Тази тема обаче все още липсва в нашия дебат за миграцията и начинът, по който приехме бежанците от Украйна, не трябва да е изключение, а правило. Трябва да имаме устойчива на кризи система, постоянен и действащ механизъм за солидарност, да контролираме външните си граници и да спазваме основните човешки права. Искам Европа, която да спазва тези права, в която членките поемат своя дял от отговорността, в която има солидарност с всички страни. Имаме пътна карта, сега трябва да напреднем в тази посока.

Преди 3 седмици имах невероятната възможност да се срещна с 1500 млади хора от Европа и света. Възгледите им бяха много различни, говореха различни езици, имаха различни истории, но нещо ги обединяваше. Имаха едни и същи идеали, вярваха в тях и бяха решени да постигнат нещо, което е по-голямо от тях самите. Това поколение е невероятно – то е поколение от мечтатели и хора, които действат. Казах ви, че ми се иска Европа да е като тези млади хора. Тези стремежи трябва да са в сърцата на всекиго. Този дух е в нашите основни актове, Европа се вдъхновява от един много прост принцип – да направим Европа по-добро място за следващото поколение. Затова аз смятам, че солидарността между поколенията трябва да залегне в основните актове, да обновим обещанието на Европа и да подобрим начина на вземане на решения. Може да кажете, че не е правилният момент, но за да вземем правилните решения за бъдещето, трябва да подходим сериозно към реформи. Дойде моментът за Европейски конвент.

Уважаеми депутати, казват, че светлината свети най-силно в тъмнина, това е вярно за жените и децата, бягащи от руските бомби. Те избягаха с тъга и страх от това, което може да е пред тях. Но бяха приети с отворени сърца от много граждани като Магдалена и Агниешка – това са две неуморни жени от Полша. Веднага щом са чули, че има влак с бежанци, отиват на гарата, правят палатка, обръщат се към вериги за храна, организират автобуси, центрове за приемане, набират 3000 доброволци за посрещане на бежанци. Те са днес тук с нас. Тяхната история олицетворява всичко, което е важно за нашия Съюз. Показаха какво могат да постигнат европейците, когато са обединени от обща кауза. Това е Съюз, който ще победи заедно, за да пребъде Европа!".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа