Франция - болният човек на Европа?

38213
Франция - болният човек на Европа?
Снимка: Getty Images / Guliver

Франция се бори с тежки проблеми - огромен дълг, нулев растеж, политически насрещен вятър. От какво страда втората по големина икономика в еврозоната?

Френската икономика не върви добре. Даже никак добре. Но все пак да започнем с положителните неща.

Положението в Хонконг се успокоява

Протестиращите студенти в Хонконг отстъпиха пред правителствения ултиматум и свалиха част от издигнатите барикади. Но така или иначе б...

"За Франция се говори като за болния човек на Европа, но страната все още разполага с отлична инфраструктура и добър стандарт на живот, а в кризата френската икономика се справяше доста по-добре от британската, например", казва Диего Искаро, главен икономист в IHS Global Insight. Освен това производството на страната е над средното за Европа, частният дълг - нисък, а държавният дефицит е по-малък от тези на Великобритания или САЩ, и много по-малък от този на Япония. Когато икономиката стагнира, задлъжняването на държавата е съвсем обичайно и няма някаква магическа граница, отвъд която дълговете на страната да се считат за неуправляеми. Накратко: в момента много малко държави изпълняват изискването на ЕС, задълженията да не надхвърлят 60% от БВП. Дотук обаче с добрите новини.

По-малко радостни са прогнозите за растеж на френската икономика. Както Международният валутен фонд, така и френското правителство очакват ръст от едва 0,4 % за 2014 година - два пъти под средния растеж в еврозоната. През последните две тримесечия Франция дори падна до нулев икономически ръст, а безработицата упорито се задържа на над 10 процента.

Икономически несгоди и политически отпор

В последния си проектобюджет, финансовият министър Мишел Сапен предлага Франция да започне да редуцира държавния си дефицит чак от 2016 година - предложение, което Еврокомисията няма да приеме. "Франция се държи така, сякаш в ЕС не действат никакви правила", коментира по този повод главният икономист на Economist Intelligence Unit (EIU) Аенгус Колинс. В интервю за ДВ той припомня, че ЕК има право да върне за преработка проектобюджета на една страна, ако той нарушава европейските норми.

Миналата седмица премиерът Манюел Валс заяви в Лондонското сити, финансовия център на Европа, че правителството му било про-икономическо. Тези негови думи обаче се разминават тотално с позицията на президента Франсоа Оланд, който до преди две години говореше за финансовия свят като за свой "враг" - поне в преносния смисъл на тази дума.

Накъде след турския мандат за намеса в Сирия и Ирак?

Ще се включи ли Турция във войната срещу "Ислямска държава" след решението на турския парламент? Прозират ли зад действията на Анкара ...

Франция обяви, че през следващите три години ще спести 50 милиарда евро, което е почти нищо за икономика като френската. "Дори Гърция, Испания и Португалия направиха по-големи усилия", казва по този повод Диего Искаро. Но тъй като лявото крило на управляващата във Франция партия категорично отхвърля реформите, очевидно ще трябва да "пипа" по-внимателно.

Реформи - да! Но какви?

След 2012 година Франция намали разходите на работодателите за социални осигуровки, твърди френският икономист Грегори Клез. Той е убеден, че правителството е на правилен път и че реформи трябва да има. Проблемът на страната е силната конкуренция от Германия по отношение на заплатите и разходите за труд, допълва той. "От въвеждането на еврото разходите за труд в Германия се покачваха много по-бавно от производителността. А във Франция нарастваха паралелно с производителността, което намали конкурентноспособността на страната", обяснява Клез. Според него заплатите в Германия трябва да бъдат повишени, за да се изравнят с тези в съседните страни и така да се увеличи търсенето на вътрешния пазар. Колегата му Колинс е по-голям скептик: "За мен е преувеличено да се твърди, че проблемите на Франция могат да бъдат решени, като се повиши вътрешното търсене в Германия", казва той. Според него Франция има нужда от "значителни реформи", особено на данъчната система и пазара на труда.

И двамата икономисти са единодушни, че френските фирми трябва да проявят повече гъвкавост. Работната седмица от 35 часа например прави мисия невъзможна ефективната работа без бюрокрация и назначаването на повече персонал. Според експертите администрацията в страната е тромава, а разходите за труд - прекалено високи.

Германският пример

Нов лидер, стари проблеми

Новият генерален секретар на НАТО Столтенберг се слави с добрите си контакти с Русия. Ако това не помогне, поне няма да навреди, твърд...

Във Франция на "Адженда 2010" се гледа като на блестящ пример за успешните реформи в Германия, които помогнаха на страната да остане почти незасегната от кризата. Със сигурност във Франция този модел няма да може да бъде приложен едно към едно, но според Искаро и Клинс няма причина, поради която да не бъдат проведени подобни реформи.

Във Франция е широко разпространено мнението, че Берлин, като мощен икономически партньор, може да поеме повече отговорност и чрез по-високи заплати да противодейства на дефлационните тенденции в европространството. Правителството на малките стъпки като че ли е най-доброто решение за момента, за да може Франция да продължи напред, убедени са експертите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа