Франция ще гласува на 28 ноември за признаване на Палестина

18253
Франция ще гласува на 28 ноември за признаване на Палестина
Снимка: Getty Images / Guliver

Френските депутати ще гласуват на 28 ноември предложение на Социалистическата партия, призоваващо правителството да признае Палестина като държава, съобщи парламентарен източник, предаде БГНЕС.

Необвързващият, но символичен вот ще последва подобно гласуване на британския парламент и след като Швеция съобщи, че признава официално палестинската държава.

Проектопредложението постановява, че долната камара на Националното събрание "приканва френското правителство да използва признаването на палестинската държава като инструмент за постигане на окончателно разрешаване на конфликта".

Франция "ще признае в определен момент палестинската държава", заяви в събота френският външен министър Лоран Фабиюс. "Въпросът е кога и как. Защото това признание трябва да помогне на усилията за излизане от безизходицата и да допринесе за окончателното разрешаване на конфликта", заяви Фабиюс.

По-рано върховният представител по външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини призова за признаване на Палестина за независима държава.

Абас обвини "Хамас", че саботира палестинското помирение

Палестинският президент Махмуд Абас обвини ислямисткото движение "Хамас", че саботира и унищожава палестинското помирение след поредица...

"На нас ни е нужна държава Палестина – това е окончателна цел и позиция на ЕС", заяви Могерини по време на посещението си в Ивицата Газа.

Към настоящия момент независимостта на Палестина са признали 135 страни. Преди две години Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува с голямо мнозинство Палестина да получи статут на "държава-наблюдател" в организацията и потвърди правото на самоопределение в границите на териториите, завзети от Израел през 1967 г., а именно върху целия Западен бряг на река Йордан, в ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа