Германия приема 1500 бедстващи деца от гръцките лагери

2824
Германия приема 1500 бедстващи деца от гръцките лагери
Снимка: Getty Images/Guliver

След сериозен обществен натиск, Германия обяви, че ще приеме до 1500 деца от гръцките лагери. Става дума предимно за момичета под 14-годишна възраст, както и малолетни, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, отбелязва изданието Deutsche Welle.

Положението в гръцките бежански лагери е драматично - особено за най-беззащитните: децата и малолетните, пристигнали без придружители. Като например 10-годишната Ая от Сирия и брат ѝ Аднан. Пред журналисти от "Билд" и двете деца говорят за Германия – тя обаче е твърде далеч и - засега - само в мечтите им.

ЕС иска да запази споразумението за мигрантите с Турция

Турският президент Реджеп Ердоган поиска конкретна помощ от Европа за Сирия, но получи отговор, че Турция първо трябва да спре мигранти...

Ая и Аднан са сред 30-те хиляди мигранти, които се отправиха към гръцко-турската граница, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че вратите към Европа са отворени. За мигрантите това се оказа химера. От гръцка страна те бяха посрещнати със сълзотворен газ и с категоричната решителност да не бъдат допускани на територията на ЕС.

Нито условията на границата, нито тези в пренаселените бежански лагери в Гърция са подходящи за деца, алармират от неправителствените организации, сред които „SOS Детски селища". Протестантската църква в Германия също настоя децата от гръцките лагери да бъдат прибрани на по-сигурно за тях място.

Германия ще помогне на децата в нужда

Управляващата коалиция в Германия се споразумя да приеме на своя територия няколкостотин до максимум 1 500 деца от гръцките бежански лагери.

Постигнат бе консенсус между федералното правителство и провинциите да бъдат приети непридружени деца под 14-годишна възраст, както и по-възрастни непълнолетни, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. Повечето от тях са момичета, се казва в решението на управляващите.

Гърция продължава да отблъсква мигранти, Турция да ги вкарва (ВИДЕО)

Гръцките власти съобщиха, че са попречили на 1646 души да влязат в страната между неделя сутринта и тази сутрин. Двама мъже - един еги...

Преди няколко дни „Зелените" настояха Германия да приеме от гръцките лагери пет хиляди непридружени деца, жени и болни. Предложението им обаче беше отхвърлено в Бундестага. Социалдемократите тогава аргументираха отказа си с желанието да се постигне общоевропейски консенсус за разпределянето на бежанците в различни държави.

Коалиционният съвет на управляващите в Германия обеща на Гърция „подкрепа и солидарност" по отношение на пристигащите мигранти и защитата на външните граници на Европейския съюз. След като Турция де факто напусна миграционното споразумение с Европейския съюз, на гръцко-турската граница и на островите в Егейско море се разиграват драматични сцени. Гръцките власти използват сълзотворен газ, понякога прибягват явно и до бойни патрони, за да възпрепятстват мигрантите да влязат в страната. Хуманитарната ситуация на гръцките острови отдавна е обект на критика и буди тревога.

Ердоган в Брюксел

С подписания през 2016 година пакт с Европейския съюз, Турция се ангажира да спира мигрантите, отправили се към Европа, и да ги приема на своя територия. В замяна на това Европейският съюз обеща на Турция 6 милиарда евро, от които 4 милиарда са вече изплатени. Турция обаче твърди, че ЕС не изпълнява обещанието си коректно.

По време на срещата на турския президент Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе обсъден не само този въпрос, но и ситуацията с мигрантите по гръцко-турската граница, както и положението в северната сирийска провинция Идлиб, където Турция воюва срещу силите на сирийския президент Башар Асад. Заради ескалацията на напрежението в Идлиб, през последните месеци, стотици хиляди напуснаха региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа