Хиляди изпратиха с аплодисменти ковчега на протестиращ демонстрант в Минск (ВИДЕО)

2775
Хиляди изпратиха с аплодисменти ковчега на протестиращ демонстрант в Минск (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди хора мълчаливо вдигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и пеейки край църква в Минск на погребението на млад беларуски протестиращ срещу режима на президента Александър Лукашенко. Смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко се превърна в поредния разбунил духовете епизод на продължаващите вече месеци протести с искания за оставката на Лукашенко, съобщава БНР.

Младежът почина в болница миналата седмица, след като, според протестиращите, е бил жестоко пребит от силите за сигурност. Вътрешното министерство отказа да поеме отговорност за трагичния инцидент.

100 дни протести в Беларус

В стотния ден от началото на протестите в Беларус, демонстранти се събраха отново в големите градове на страната. Те оспорват преизбира...

Множеството край църквата днес скандираше "Аз си отивам" - последните известни думи на Бондаренко, и "Да живее Беларус!". Почти всички присъстващи бяха с маски. Автомобили надуваха клаксони по улиците. Когато ковчегът беше изнесен от черквата, избухнаха аплодисменти.

Властите задържаха тази седмица лекар, който е издал на медиите епикризата за смъртта на Бондаренко. В нея се казва, че не е открит алкохол в кръвта му, което хвърля съмнение върху твърдението на правителството, че той е бил пиян и е починал след уличен бой с граждани. Главната прокуратура в Минск започна криминално разследване срещу лекаря за разпространение на фалшива информация и за подклаждане на напрежение в обществото. Задържан е и журналистът, публикувал епикризата.

Смъртта на Бондаренко бе остро осъдена от Европейския съюз, който обяви нови санкции срещу Беларус в отговор на репресиите на властите срещу протестиращите след президентските избори през август. Властите обявиха, че те са спечелени от Лукашенко, но опозицията заяви, че това е резултат от масови изборни измами с цел той да продължи вече 26-годишното си авторитарно управление.

Масови арести в Беларус, задържани са над 700 души

Броят на протестиращите в Беларус, задържани от правоприлагащите органи, надхвърли 700 души. Това съобщи правозащитният център "Весна",...

ЕС вече наложи забрани за пътуване и замрази авоарите на почти 50 високопоставени беларуски служители. Очаква се нови санкции да бъдат насочени срещу повече хора на режима, както и срещу организации, финансиращи Лукашенко и неговото правителство. Експерти на ООН по човешките права заявиха в четвъртък, че са дълбоко загрижени от множащите се съобщения за масови арести, сплашване и мъчения на опозиционери и протестиращи в Беларус. Те призоваха властите в страната да разследват случаите на прекомерно използване на сила и незаконно малтретиране на мирни демонстранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа