Хиляди украински деца са изложени на риск да попаднат в ръцете на мафиоти

4556
Хиляди украински деца са изложени на риск да попаднат в ръцете на мафиоти
Снимка: Getty images

Непостоянният поток от 10 милиона бежанци, избягали от Украйна през последните 6 месеца поради военния конфликт, създава благоприятна среда за трафиканти и банди за сексуално робство, пише испанското издание El Mundo, цитирайки доклад, който разследва изчезването на непълнолетни мигранти в Европа.

В 90% от случаите бежанците са жени и деца, затова хуманитарни и неправителствени организации предупреждават за рисковете, особено за непълнолетните. Според УНИЦЕФ 1,5 милиона деца са напуснали Украйна само през първия месец на конфликта. Фондацията на ООН предупреждава, че трафикантите могат да се възползват от този хаос.

Рисковете са свързани с това, че в някои страни от ЕС няма строг граничен контрол и регистрация на мигранти. Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците изрази загриженост за това и предупреди украинците за съществуването на престъпни групировки, които обещават безплатен транспорт, настаняване, работа и друга помощ.

Бягството на 16-годишния Игор от Украйна през април показва, че такава опасност наистина съществува. Младежът пристигна в Полша не придружен от възрастни. "Граничната охрана дойде при мен и ме заведе в една стая. Казаха ми, че непълнолетните не могат да се движат самостоятелно на територията на Полша", спомня си Игор. Граничарят казал на тийнейджъра: "Изчакай в стаята, ще те заведа в бежански център, където има храна и вода. Ще ти намерят временен настойник в Полша." "Написах публикация във Facebook и на следващия ден отидохме в Ченстохова. Бих искал доброволците да ми намерят настойник“, казва тийнейджърът.

УНИЦЕФ призова правителствата на европейските страни, граничещи с Украйна, да създадат ефективни системи за контрол и защита на непълнолетните, преминаващи границата, и бързо да идентифицират непридружените деца.

El Mundo разследва държави са предприели мерки за регистриране на уязвими групи бежанци, включително не придружени непълнолетни. Поради нарастващите сигнали за дейностите на групи за трафик на хора поискахме информация от 12 държави: Белгия, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Словакия, Полша, Испания, Швейцария и Обединеното кралство.

Само четири държави (Франция, Италия, Белгия и Чешката република) водят досиета на деца, пристигнали в страната без възрастен придружител. Базата данни съдържа информация за броя на децата, тяхната възраст и пол. Другите две държави (Хърватия и Холандия) също поддържат списъци, но с по-малко подробности. Според властите най-малко 3885 не придружени деца са пристигнали в тези 6 държави само през първия месец на конфликта. Тук особено се откроява Италия, в която за периода от 24 февруари до 30 март са пристигнали 2995 деца.

Пет държави не водят регистрация на деца или се позовават на поверителността на данните. Точно такъв е случаят в Испания. Свързахме се с Държавен секретариат на МВР чрез Портала за прозрачност и ни казаха, че не оповестяват такава информация, тъй като може да „навреди на двустранните отношения“. В Словакия ни казаха, че това са поверителни данни, докато Чехия, Великобритания и Полша не предоставиха никаква информация.

Защитата

Киев: Служители на военното министерство на Украйна са откраднали над 500 хил. долара, предназначени за боеприпаси

Правоохранителните органи на Украйна съобщиха, че разследват членове на престъпна група по подозрение, че са отклонили средства на Мини...

"Без точни и актуални данни е невъзможно да се разработят добри системи за защита. Трябва да се води регистър на всички деца. Техните случаи трябва да се проследяват, докато проблемът се реши и детето вече е в безопасна среда. Не можем да защитаваме децата, които не виждаме. Пропуските в идентифицирането, записването и контролирането на уязвимостта на украинските непълнолетни, пристигащи в ЕС, са повод за сериозна загриженост“, каза Ягода Луто от Европейската организация за защита на децата Missing Children Europe (MCE).

Тази федерация на европейските неправителствени организации, борещи се със сексуалната експлоатация на деца, е загрижена, че „децата, които са сами, могат да станат жертви на насилие, малтретиране или трафик на хора“. "Липсата на данни за деца мигранти, особено изчезнали, е много тревожна. Всеки такъв случай сочи пропуски в системата за социална защита на непълнолетни", казва Луто. Според MCE 250 000 деца изчезват безследно всяка година в ЕС.

 Успяхме да разберем, че по повод на Украйна Словакия е разследвала 30 случая, свързани с възможен трафик на хора, като обвиненията не са потвърдени. Междувременно Нидерландия разследва 2 случая на сексуална експлоатация. Белгия, Хърватия и Чехия не откриха никакви предполагаеми случаи. Притеснително е, че 7 от 12-те изследвани държави, включително Испания, не успяха да отговорят на нашето запитване за възможни жертви.

В Полша разследващата журналистика разкри различни случаи на украинци на възраст между 16 и 18 години, пристигнали в страната без придружител, на който могат да разчитат, особено в първите седмици на евакуацията. Така преди шест месеца 17-годишната Алина пристига от Украйна. „Майка ми и аз се съмнявахме дали ще ме пуснат в Полша без възрастни, затова тя като ми се обади аз подадох телефона на жената, която седеше до мен в автобуса. Тя се съгласи да подпише документ, за да мога да премина границата с нея“, каза момичето.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа