Холандският парламент поиска страната да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия

2607
Холандският парламент поиска страната да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images / Guliver

Холандският парламент одобри законопроект, призовавайки правителството да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия, заради постоянното нарушаване на хуманитарното право в Йемен, предаде БГНЕС.

Европейският парламент одобри на пленарна сесия в Брюксел през февруари резолюция във връзка с хуманитарната ситуация в Йемен, с която се призовава ЕС да забрани износа на оръжие за Саудитска Арабия. Законопроектът призовава холандското правителство да спазва стриктно забраната за доставка на оръжие и за издаване на лицензи за износ на изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за нарушения на човешките права.

Хилари Клинтън призова за ограничаване на оръжейното лоби в САЩ

В САЩ най-могъщото лоби е оръжейното, каза бившият държавен секретар и бивша първа дама Хилари Клинтън, която се очертава като кандидат...

От началото на военната операция на международната коалиция в Йемен, само Великобритания е издала лицензи за износ на оръжие за Саудитска Арабия на стойност близо три милиарда паунда.

В Йемен продължава въоръженият конфликт, в който от една страна са бунтовниците хуси от шиитското движение "Ансар Аллах" и лоялната към бившия президент Али Абдула Салех част от армията, а от друга страна - войските на президента Хади, които на земята и от въздуха са подпомагани от силите на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com