Турция живее в страх заради постоянни сигнали за атентатори-самоубийци

2376
Турция живее в страх заради постоянни сигнали за атентатори-самоубийци
Снимка: Gettyimages.com

Съобщения в социалните мрежи за предстоящи терористични нападения предизвикаха нова вълна от паника в Турция. Оживена търговска улица и парк с фонтани и лебеди бяха опразнени, предаде БГНЕС.

Друго съобщение, отново в социалните мрежи, изправи на нокти жителите на град Афионкарахисар, заплашени от избухването на 15 кг взривни вещества от жива бомба. Атентаторът-самоубиец бил арестуван, което никак не успокои хората. Човекът зад акаунта с инициали Б.Й. на 22 г. веднага бе разкрит и задържан от полицията, а съобщението за живата бомба – опровергано като несъстоятелно. Много преди това обаче една от най-оживените търговски улици "Туналъ Хилми" в Анкара бе буквално евакуирана и опразнена от човешко присъствие, а почитателите на лебедите в близкия парк тази вечер не се появиха заради станалото публично предупреждение за бомбен атентат. Докато пейките в големия парк се опразваха, близките кафенета и офиси затвориха необичайно рано.

Стрелба срещу полицаи в Брюксел при претърсване във връзка с парижките атаки

В белгийската столица Брюксел е имало изстрели срещу полицията по време на претърсване, свързано с атентатите от Париж през ноември мин...

Паниката в Афионкарахисар обаче бе трудно овладяна след съобщението от 19 ч. във вторник вечерта за заловен атентатор-самоубиец с 15 кг експлозиви, който се бил укрил в хотел, а и мишени за терористични нападения били търговските центрове в града и Имарет джамия. Въпросният статус в социална мрежа е провокирал масова психоза и хиляди са позвънили на спешния телефон за полицейска помощ. Незабавно е започнало проучване на IP адреса на човека, предизвикал небивалата паника в града, след което той е задържан и разпитан. В „Хюрриет“ публикува целия статус на въпросния, предизвикал психозата в града. „В името на Аллах ви съобщавам, че съдията от Наказателния съд и жена му дойдоха да платят наема за жилището си в нашия блок. Два часа по-рано в хотела бил заловен човек жива бомба с 15 кг експлозиви в сака и днес или утре щял да извърши атентат на входа на Узун пазар и в съседство със сградата на областната управа. Причината Афион да бъде избран за мишена на атентата била, че съпругата на премиера Ахмет Давутоглу е от този град. И не само това, но и седмицата на празника Невруз, която отбелязва годишнината от създаването на ПКК. Идва времето на съпротивата, за всеки град има план бомбени удари“, е написал той и предизвикал бързата реакция на полицията. Афионкарахисар е център на едноименния вилает. Населението на града е около 160 хиляди жители.

Късно вечерта в Анкара подозрителен автомобил с истанбулска регистрация провокира полицейска проверка и засилено присъствие в района на входа за възлова метростанция, където беше паркиран. Улицата беше блокирана за движение, опашката от автомобили бе принудително отклонена и отдалечена. Това стана преди да пристигне екипът от експерти по обезвреждане на експлозиви, а малко по-късно присъствието на силите за сигурност бе чувствително увеличено. Специалистите по взривовете пуснаха и обучено куче, но бомби в съмнителния автомобил не бяха открити, въпреки щателното претърсване. Появиха се и пътниците от колата, които също бяха внимателно претърсени, а впоследствие улицата беше отворена за движение на коли и пешеходци.

По-рано през деня мостът Боазичи над Босфора при Истанбул беше блокиран заради подозрения за автомобил, натоварен с експлозиви, но съмненията отпаднаха след огледа на специалистите по обезвреждане на взривове и трафикът бе възстановен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com