И ЕП поиска обща система за прием на бежанци

1887
И ЕП поиска обща система за прием на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Обща европейска система за убежище ще позволи на ЕС по-добре да управлява нарастващите потоци мигранти и търсещи убежище, смята Европейският парламент. Евродепутатите призовават за безопасни и законни начини за влизане в ЕС на граждани от трети страни, за да не трябва да рискуват живота си и да прибягват към трафиканти на хора.

В обща резолюция ЕП признава провала на европейската система за убежище в справянето с все по-нарастващия брой пристигащи мигранти. Парламентът подчертава, че настоящата система за предоставяне на убежище не отчита специфичния миграционен натиск, пред който са изправени държавите членки с външни граници на ЕС. Евродепутатите призовават за радикална промяна на т.нар. Дъблински правила, като предлагат да се създаде обща система за събиране и разпределяне на молбите за убежище. Схемата, която може да включва квота за всяка държава членка, би работила на базата на „горещи точки“, от които ще бъдат разпределени бежанците.

Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лиц...

Резолюцията, изготвена от Роберта Мецола (ЕНП, Малта) и Кашету Киенге (С&Д, Италия), беше одобрена с 459 гласа „за“, 206 „против“ и 52 „въздържал се“.

В момента Европейската комисия обмисля преразглеждането на регламента Дъблин III (този, който определя коя държава членка е отговорна за обработката на молбите за убежище) и се ангажира да представи законодателно предложение преди лятото.

Презаселване и преместване

Текстът призовава държавите членки да изпълнят своите задължения по отношение на спешните мерки за презаселване. Той набляга на факта, че до този момент само минимална част от 106 000 души, които търсят убежище и чакат пренасочване от Италия и Гърция към други страни от Европейския съюз, са били действително преместени. Относно въпроса по презаселването, евродепутатите настояват, че ЕС се нуждае от „обвръзващ и задължителен законодателен подход“.

Германия и Италия предлагат амбициозна реформа на споразумението от Дъблин

Германия и Италия са предложили нова миграционната политика на Европейския съюз (ЕС). Германският министър на вътрешните работи Томас ...

Връщания

Евродепутатите настояват за нови споразумения за „реадмисия“ за целия Европейски съюз, като смятат, че те трябва да имат предимство пред двустранните споразумения между държавите членки и трети държави. Те настояват, че имигрантите трябва да бъдат връщани само ако държавата, в която те се връщат, е безопасна за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа