Италия отзова посланика си в Египет заради убийство на студент

2673
Италия отзова посланика си в Египет заради убийство на студент
Снимка: Getty Images / Guliver

Италия отзова посланика си в Египет заради липсата на прогрес по разследването на убийството на студента Джулио Реджени.

Дипломатът ще се върне в Рим за консултации.

Петролен скандал може да свали италианското правителство

Опозиционното в Италия „Движение 5 звезди” внесе в горната камара на парламента искане за вот на недоверие към правителство...

През последните два дни разговорите между египетски и италиански разследващи органи в Рим не успяха да намалят напрежението между двете страни. Причината за него е съдбата на 28-годишния студент в „Кеймбридж” Реджени, чието измъчвано и обезобразено тяло беше открито в покрайнините на Кайро на 3 февруари.

„Италия е поела ангажимент пред семейството Реджени, че ще спрем само ако сме установили истината”, заяви премиерът Матео Рензи.

Египетското външно министерство съобщи, че „не е било официално уведомено” за отзоваването на посланика, както и че „очаква завръщането на разследващия екип, за да чуе оценката му за срещите” в Италия.

Назначеният по случая римски прокурор по-рано съобщи, че египетските му колеги са предали телефонна справка на двама приятели на Реджени, които са били в Кайро по времето на изчезването му, както и снимки на трупа.

Рим: ЕС трябва да връща мигранти и от Италия

Европейският съюз би трябвало да постигне с африканските държави договорености, подобни на споразумението с Турция за връщане на мигр...

Не се споменават обаче предполагаеми записи от видеокамери в квартала, където Реджени изчезва на 25 януари, както и отговор на въпроса дали жертвата е следена от властите.

В Италия битува хипотезата, че студентът е убит от полицаи-измамници.

От Кайро твърдят, че до момента няма доказателства за това. Основната хипотеза на египетските разследващи е, че италианецът е бил убит от банда, прицелваща се в чужденци, елиминирана от властите по-късно същия месец.

По-рано тази седмица Италия предупреди, че евентуално нежелание за съдействие от страна на Египет ще доведе до дипломатически последствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа