ИЮ Обзървър: В сряда ЕС ще избере само "външен министър"

10298
ИЮ Обзървър: В сряда ЕС ще избере само "външен министър"
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерите на ЕС, които провеждат среща в сряда, вероятно ще изберат само нов върховен представител на съюза по външната политика и сигурността, а решението кой да наследи Херман ван Ромпой като президент на Съвета на ЕС вероятно ще бъде отложено до есента, съобщава "ИЮ Обзървър", цитиран от БГНЕС.

Според източник на ЕС, "ако се окаже, че пълна сделка е осъществима, трябва да я постигнем. В противен случай, ще бъде взето решение само за върховния представител". Втори източник заяви пред "ИЮ Обзървър", че е възможно да бъде избран само върховен представител по външната политика и сигурността.

Както Катрин Аштън, така и Херман ван Ромпой имат пет месеца до края на мандата си. Но в случая с върховния представител по външната политика наследникът трябва да бъде изслушан и от Европейския парламент и да бъде гласуван с останалите нови комисари през октомври. В основата на отлагането са разногласия в лагера на лидерите на социалистите.

Френският президент Франсоа Оланд не е склонен да подкрепи датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид за поста на Ван Ромпой. Торнинг-Шмид е лявоцентристки политик, но е достатъчно близка с дясноцентристите, за да бъде приемлива за лидери като германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън.

Политическият цвят на единия ръководен пост ще определи този на другия, тъй като дясноцентристите и лявоцентристите разделят постовете по равно. Ако италианската външна министърка Федерика Могерини, която е топ кандидат, стане върховен представител по външната политика, президент на ЕС трябва да стане премиер от дясноцентристка партия.

Ирландецът Енда Кени е едно от тиражираните имена, наред с тези на бившите премиери на Латвия и Естония, съответно Валдис Домбовскис и Андрус Ансип. Балтийските варианти означават, че източноевропейските страни ще получат престижна роля в ЕС. Но това може да не е достатъчно за смекчаване на противопоставянето им на Могерини.

"Ние не сме много доволни от нея и това е меко казано. Тя има малко опит като цяло и никакъв по източното партньорство. Трудно разбираме защо избра да отиде в Москва, за да се срещне с (руския лидер) Путин при първото си пътуване от италианското ротационно председателство на ЕС", заяви пред "ИЮ Обзървър" високопоставен представител от една от балтийските столици. Той допълни, че Полша "продължава да настоява" за външния си министър Радослав Шикорски, но това по-скоро цели да блокира Могерини, отколкото действителното му назначаване.

Източникът допълни, че българската евросомисарка по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева е "добър компромисен кандидат", защото е жена от изток с технократско, а не с политическо минало. Но официален представител на ЕС, запознат с преговорите, заяви, че "се съмнява" Георгиева да получи поста, който "вероятно" ще бъде даден на Могерини.

Обсъждат се и ключовите комисари по икономиката, енергетиката, дигиталния дневен ред, търговията. Франция настоява да получи икономическия пост, а Полша вероятно ще вземе енергетиката, Великобритания – търговията, а Германия – телекомите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com