Изправят Саркози пред съда през 2025 г.

2624
Изправят Саркози пред съда през 2025 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден през 2025 г. по обвинения, че е взел пари от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, за да финансира една от предизборните си кампании, съобщиха прокурори.

По време на делото ще бъдат изслушани доказателства относно твърденията, че десният лидер, заедно с още 12 обвиняеми, е заговорничил да вземе пари от либийския лидер, за да финансира незаконно победната си кандидатура за президентския пост през 2007 г.

Саркози, който се сблъска с множество правни проблеми след единствения си мандат на поста, отрича обвиненията във връзка с Либия - най-сериозните, пред които е изправен.

Още: Саркози загуби делото за корупция, ще носи електронна гривна

68-годишният Саркози вече е осъждан два пъти за корупция и търговия с влияние по отделни дела, свързани с опити за влияние върху съдия и финансиране на предизборна кампания. Саркози е обжалвал и двете присъди, съобщи „Франс 24“.

Сред другите подсъдими по делото за предполагаемата корупция в Либия са мастити фигури като бившата дясна ръка на Саркози Клод Гуан, тогавашният ръководител на финансирането на кампанията му Ерик Вьорт и бившият министър Брис Оортефо.

Разследването беше предизвикано от разкритията на разследващия уебсайт Mediapart, който публикува документ, в който се твърди, че Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 милиона евро.

Двамата лидери се радваха на изненадващо близки отношения, като Саркози позволи на либийския диктатор да разпъне бедуинската си палатка срещу Елисейския дворец по време на държавно посещение във Франция, осъществено само няколко месеца след избирането му, припомня БГНЕС.

Още: Повдигнаха обвинения срещу Саркози за незаконни дарения за предизборната му кампания

През последните седмици Саркози отново влезе в новините във Франция, след като публикува втория том от мемоарите си и предложи окупираните от Русия области в Украйна, да бъдат признати за руски.

Той също така заяви, че анексираният регион Крим ще остане руски и че "всяко връщане към предишния начин на живот е илюзия".

Саркози пое водеща роля в преговорите за частичното изтегляне на Русия от Грузия след нахлуването на руския президент Владимир Путин през 2008 г. и той и неговият министър-председател Франсоа Фийон поддържаха приятелски отношения с лидера на Кремъл.

Още: Никола Саркози с втора осъдителна присъда

Саркози е изправен пред отделно разследване за евентуална търговия с влияние, след като през 2019 г., докато е работил като консултант, е получил плащане от руската застрахователна компания "Резо-Гарантия" в размер на 3 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа