Как беларусите саботират военните ешелони на Русия към Украйна

17400
Как беларусите саботират военните ешелони на Русия към Украйна
Снимка: Getty Images

Веднага след нахлуването на Русия в Украйна започна т.нар. "железопътна война" в Беларус – серия саботажи на железопътните линии, по които Русия прехвърля военна техника на украинска територия. Беларус формално не участва във войната, която Русия отприщи в Украйна, но Москва използва нейната територия и железопътна инфраструктура, за да изпраща военни ешелони в Украйна, както и да превозва боеприпаси и гориво.

Отговорността за саботажите се поема от BYPOL - една от многото организации, които наред с медии, телевизионни канали и други формации се противопоставя на политиката на президента Александър Лукашенко, информира „Настоящее время“. Впрочем BYPOL бе обявена от беларуските власти за екстремистка организация. 

На 1 март 2022 г. BYPOL публикува призив към всички беларуси да се включат според силите си в борбата срещу руския агресор. „Днес страната ни е въвлечена в престъпна и кървава война с братския украински народ на страната на агресора - Руската федерация. Наш дълг е да предприемем реални действия, за да спрем войната, да се освободим от окупацията на руските войски и да възстановим доброто име на нашите предци“, пишат във възванието си членовете на организацията. Те апелират да се блокира движението по железопътните линии на Беларус, "за да се усложни преди всичко придвижването на военните влакове".

ОЩЕ: Кремъл не знае как да сложи край на войната без да се изложи 

За свои успешни действия по блокирането на жп клоновете Гомел, Барановичи и Могилев от организацията съобщават на 27 февруари, на 16 и 28 март. Частично тази информация бе потвърдена и от Министерството на вътрешните работи на Беларус, което заяви, че тези действия се квалифицират като терористични актове, а Наказателният кодекс на страната предвижда за тях затвор от 8 до 20 години. "Реакцията ни ще бъде мигновена и възможно най-тежка. Както знаете, не може да се преговаря с терористите, те могат само да бъдат унищожени", закани се заместник-министърът на вътрешните работи на Беларус Генадий Казакевич, цитиран от „Настоящее время“.

Към железопътните акции се включиха и беларуските „киберпартизани“. На 27 февруари те обявиха, че са деактивирали оборудването, което осигурява автоматичната работа на държавните железници, за да „забавят прехвърлянето на окупационните войски и да дадат на украинците повече време да отблъснат атаката“. Кибератаките доведоха до това, че през тези дни беларуските граждани не можеха да си купуват онлайн билети за влаковете, а прекъсванията в работата на системата се отразиха и на движението на товарните влакове. Властите успяха да възстановят електронните системи едва две седмици по-късно.

Правителството на Лукашенко прие сериозно заплахата и започна арести. Общо се знае за над 60 души, задържани от 24 февруари насам по подозрение, че са блокирали железопътните линии. Така например, на 2 март Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи за ареста на семейната двойка Сергей и Катерина Глебко, за които се твърди, че са изгаряли трупи върху железопътните релси, за да възпрепятстват движението. Във видео, публикувано от проправителствени канали в Telegram, Сергей изглежда бит. Според прессъобщение на беларуското МВР „Сергей е заснел на телефона си действията си като открито е изразил в коментар своите терористични намерения. Заплашват го 20 години затвор.“

И Беларус обяви България за "неприятелска държава"

Правителството на Беларус одобри списък с неприятелски държави, в който са включени САЩ, страните от ЕС и редица други страни. Съответн...

На 28 март беларуското Радио Свобода пише, че само за последните три дни са извършени два сериозни саботажа и е повредено железопътно оборудване на стойност десетки хиляди долари.

ОЩЕ: Руски експерт: От стратегическа гледна точка Русия вече загуби войната в Украйна 

Арести се извършват почти всеки ден през целия месец март, информира още „Настоящее время“. Най-много шум се вдига около случая от нощта на 29 срещу 30 март, който силите за сигурност оповестяват чак на 6 април. Задържани са трима жители на град Бобруйск, като срещу тях е използвано оръжие – един или двама от тях са простреляни в краката. Операцията по задържането е извършена от служители на КГБ и СОБР (Специалния отряд за бързо реагиране). Впрочем беларуският клон на „Радио Свобода“ в свое разследване изяснява, че нито един от въпросните „диверсанти“ не е бил свързан със саботажа на железопътната инфраструктура.

Беларус се готви да разреши разполагане на руски ядрени оръжия, предупреди НАТО

Войната между Русия и Украйна е навлязла в патова ситуация. Нито една страна не може да спечели. Това казва високопоставен служител на ...

В същото време от организацията „Рабочи Рух“ („Работническо движение“) са съобщили за местното издание „Наша Нива“, че действителните участници, извършили саботажа, са успели да се скрият.

На 30 март в цяла Беларус се проведе "прочистване" и сред служителите на железниците, съобщава още „Настоящее время“. Задържани са най-малко 38 души по обвинения за „предателство", "подготовка на терористичен акт", "шпионаж".

Президентът Лукашенко лично обърна внимание на дейността на "жп партизаните". На среща на 19 април министърът на вътрешните работи му докладва "за оперативната обстановка в страната", включително за "борбата с терористичните атаки на железницата". Същевременно от „Общността на железничарите на Беларус“ заявиха, че в страната вече не се забелязват организирани военни влакове с техника и боеприпаси за руските войски – всичко това вече се превозва в обикновени товарни вагони. От 17 март властите взеха и други мерки – те изпратиха специални части за охрана на железницата, а патрулите започнаха да дежурят на някои места и през нощта.

В същото време от „Общността на железничарите на Беларус“ съобщиха и за саботаж на руските железници на територията на самата Руска федерация – в областите Брянска, Орловска, Смоленска и Курска. В резултат на това част от железопътните линии са станали неизползваеми. Отговорност за това е поела организацията " Буслы ляцяць" ("Щъркелите летят"). Официално потвърждение на тази информация обаче няма.

ОЩЕ: Имало ли е изгорен жив българин Иван Милев през 2014 г. в Украйна? Срив на руските опорки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа