Какво обеща ООН на Русия, ако съживи зърнената сделка

18269
Какво обеща ООН на Русия, ако съживи зърнената сделка
Снимка: iStock

ООН призова Русия да възобнови зърнената сделка, за да може зърното да бъде транспортирано от украинските черноморски пристанища, като заяви, че в противен случай най-уязвимите сред гладуващите хора в света ще понесат най-тежките последици.

Както Русия, така и Украйна са "от съществено значение за световната продоволствена сигурност", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той отбеляза, че в миналото те са осигурявали 30% от световния износ на пшеница и ечемик, една пета от целия износ на царевица и повече от половината от цялото слънчогледово олио.

"От своя страна оставам ангажиран с улесняването на безпрепятствения достъп до световните пазари на хранителни продукти и торове както от Украйна, така и от Руската федерация, и с осигуряването на продоволствената сигурност, която всеки човек заслужава", заяви Гутериш.

ОЩЕ: ЕС търси нови маршрути за украинското зърно

"Призовавам Руската федерация да се върне към изпълнението на Черноморската инициатива в съответствие с последното ми предложение", заяви Гутериш и призова международната общност да се обедини за намиране на решение на проблема.

Той отправи този призив по време на речта си в Рим в понеделник, при откриването на тридневната среща на върха по въпросите на храните, съобщи Евронюз.

ОЩЕ: Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)

С неотдавнашния провал на украинско-руската сделка за зърно "най-уязвимите ще платят най-високата цена", каза Гутериш. Той изрази съжаление, че вече се наблюдават отрицателни последици за световните цени на пшеницата и царевицата.

Цените на пшеницата са се повишили с повече от 14% от понеделник насам, когато Русия се оттегли от сделката за зърно, а цените на царевицата са се повишили с повече от 10%.

ОЩЕ: Украйна насочва износа на зърно към дунавските си пристанища

Отказът на Русия да поднови споразумението доведе до прекратяването му по-рано този месец. Тя заяви, че Черноморската инициатива ще бъде спряна, докато не бъдат изпълнени исканията за получаване на руския износ на храни и торове за света.

Споразумението беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция като начин да се запази притокът на зърно към развиващите се страни, особено в Африка и Близкия изток, въпреки войната, разгърната от Москва срещу Украйна през февруари 2022 г.

Когато сделката за зърното беше сключена, Световната програма по прехраната на ООН си възвърна ролята на основен доставчик, което позволи 725 000 метрични тона хуманитарна хранителна помощ да напуснат Украйна и да достигнат до страни на ръба на глада, включително Етиопия, Афганистан и Йемен.

Преустановяването на сделката, както и руските атаки срещу черноморските пристанища на Украйна, предизвикаха раздразнението на руския съюзник Китай, както и на развиващите се страни, които са силно зависими от доставките, за да изхранват населението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа