Камала Харис е в Париж, за да тушира напрежението между Франция и САЩ

1765
Камала Харис е в Париж, за да тушира напрежението между Франция и САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис пристигна днес в Париж с мисия за допълнително подобряване на отношенията с Франция, които в момента са в криза, предизвикана от анулиран договор за подводници, предава АФП.

По време на четиридневното си посещение Харис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и ще присъства на форум за мир с други световни лидери. Тя ще участва и в конференция за Либия и ще се присъедини към честването на годишнината от края на Първата световна война.

Пътуването ѝ се осъществява след огромен френско-американски спор, който избухна през септември, когато Австралия се отказа от сделка с Париж за подводници на стойност няколко милиарда долара в полза на алтернативна сделка със САЩ.

„Радвам се, че съм във Франция и очаквам с нетърпение много, много дни на продуктивни дискусии, които ще укрепят нашите отношения“, каза при пристигането си Харис.

Посещението беше обявено след скандала с подводниците и се осъществява, след като в началото на октомври държавният секретар Антъни Блинкен беше изпратен за първи опит за разрешаване на кризата.

Президентът на САЩ Джо Байдън също се опита да компенсира спора по време на срещата си с Макрон миналия месец, като каза на френския президент, че неговото правителство е постъпило „нетактично" с начина, по който е осигурило сделката за подводниците с Австралия.

Сделката, известна като AUKUS, е част от нов стратегически съюз между САЩ, Австралия и Великобритания.

Това беше най-ясният знак за разкаяние от страна на САЩ от началото на спора, при който Франция изтегли своите посланици от Вашингтон и Канбера.

Париж беше разгневен след прекратяването на договора за 60 милиарда долара, сключен от френски изпълнител на отбраната за продажба на подводници с дизелово задвижване на Австралия.

Очаква се Харис, която ще се срещне с Макрон в сряда, да потвърди инициативите на Байдън, включително с разговори за възможна подкрепа от САЩ за военната мисия на Франция срещу джихадистите в Сахел и за плановете за укрепване на европейските отбранителни способности.

„Отношенията между Съединените щати и Франция, както и трансатлантическите отношения между САЩ и Европа, са наистина критични за нас“, каза преди пътуването високопоставен служител на Белия дом.

"Това е нещо, което Байдън подчертаваше по време на цялата си кандидат-президентска кампания", подчерта той.

Друг служител каза, че речта на Харис на Парижкия форум за мир в четвъртък, който тази година се фокусира върху възстановяването от Covid, ще разгледа "големите, сближаващи се глобални кризи".

Върнаха на пистата самолета на Камала Харис, веднага след излитане

Самолетът на вицепрезидента на САЩ спешно беше приземен на летището, от което излетя за първата й задгранична визита, съобщава БГНЕС. П...

Тя ще присъства и на специална сесия на форума, посветена на регулаторната рамка за интернет компаниите, добавиха френски официални лица.

В Деня на примирието, отбелязващ края на Първата световна война, Харис трябва да посети американското гробище Сурен в покрайнините на столицата, казаха те.

Преди да се върне във Вашингтон, тя ще вземе участие в Парижката конференция за Либия - дипломатически тласък за насърчаване на мирни избори, които биха могли да спрат броя на мигрантите, бягащи от засегнатата от конфликта страна за Европа.

„Искаме да изградим стабилна и просперираща Либия, свободна от чужда намеса и способна да се бори с тероризма в своите граници“, каза служителят.

Вицепрезидентът беше подложена на критики заради работата си като лице, което отговаря за мигрантската криза на границата между САЩ и Мексико, която според критиците се е влошила след встъпването на Байдън в длъжност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа