Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

45242
Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Моят командир иска да ме нулира (убие). В 9-та рота, 3-ти батальон, бригада 200 това се случва постоянно. Така започва видео изповедта на руски войник за негови близки, който говори за поредна ужасяваща практика в руската армия, която руши и изравнява със земята каквото може в Украйна.

Войникът твърди, че заради лична омраза командирът му го иска мъртъв. Той добавя, че говори от позицията си на фронта в момент, в който командването го смята за дезертирал. "Извикаха ме да се върна, но останах на позицията си – декларираха ме дезертирал. Ще опитам да издържа колкото мога, скъпа, но направи нещо – опитай нещо, покажи видеото на някого. Толкова съм уморен – ако ви кажат, че съм изчезнал по време на акция, не им вярвайте", заявява войникът, като показва идентификацията си и добавя, че негов другар е заплашен от същата съдба, както и че още няколко души от неговата позиция са вече ликвидирани.

Разказът е показателен щрих на решимостта и бруталните действия, които режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин прилага, за да прекърши Украйна:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, има известно намаление на интензивността на боевете. За пръв път от почти седмица са регистрирани под 100 бойни сблъсъка – 95 за изминалото денонощие по целия фронт. Най-горещо остава направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление от гледна точка на руснаците) – 20 отбити руски пехотни атаки по украински данни за последните 24 часа т.е. над двойно намаление на атаките на дневна база. На второ място е Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Григоровка, Парасковиевка; на югозапад от Угледар: Урожайно - Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО) – с 15 отбити руски пехотни атаки. Следват Бахмутското и Купянското направление с по 12 отбити руски пехотни атаки. Продължават по-активните руски действия и на източния бряг на река Днепър, при село Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) – 10 отбити руски пехотни атаки там, но временният фокус е при остров Нестриха в делтата на Днепър, който Украйна си върна преди няколко дни и сега руснаците опитват на свой ред да го завладеят, дотук без никакъв успех.

(КАРТА) Популярният украински телеграм канал Deep State е категоричен, че в Покровското направление руснаците са овладели село Архангелско и настъпват към Новопокровка, както и към Уманско, на югозапад от Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) и в Красногоровка (т.е. Новопавловското направление). Казаното от Deep State кореспондира с данните на украинския генщаб за актуалните точки на боеве – и Новопокровка, и Уманско са посочени. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че изглежда украинското командване е взело решение да опази живота на колкото може повече войници, като отстъпи известна територия, докато новата американска военна помощ дойде в достатъчно големи количества на фронта. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, също обяви Архангелско за превзето – има геолокализирани видеокадри как в селото е издигнато руското знаме. По украински данни частите в селото са отстъпили без да оказват особена съпротива, "Рибар" тръби, че украинските войници бягали под руски огън. Руският телеграм канал добавя и, че изглежда украинското военно командване смята, че руският военен план е сега да се тръгне към Константиновка, като се премине през Торецк и да се съедини фронта с този при Часов Яр от южна посока, като бъде елиминирана линията Клещеевка – Андреевка (7-10 километра югозападно от Бахмут), която пречи на руснаците да атакуват Часов Яр пълноценно от две посоки (североизток и югоизток). ISW обаче уточнява, че още не е ясно какво е намерението на руското командване – руската армия да се цели от юг в Константиновка и Часов Яр или да продължи колкото може повече на запад към Покровск:

Специално за Часов Яр "Рибар" признава, че все още руснаците не могат да пробият. От север, откъм Богдановка и Калиновка украинците дори правели контраатаки, които спират руската армия. Челно, в източните покрайнини на Часов Яр (микрорайон "Канал") руснаците стигнали до 77-мо училище, но не успели да се укрепят там. Причината – украинците държат висока сграда на улица "Зелена", която руската авиация така и не е успяла да унищожи с авиационни бомби, макар да е опитала. Още нещо интересно – според "Рибар" руснаците нямало да опитват да минат от юг през "сухопътната" част на канала "Северски Донец – Донбас" (в рамките на около километър каналът минава под земята), което е сочено като голяма опасност от украински и западни експерти. Продължават обаче руските опити от юг да бъде изцяло подчинено Ивановско, след това да бъде превзето и малкото селце Ступки и да бъде открит пътят към Константиновка, уточнява каналът на Звинчук: Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

(КАРТА) Лека-полека руснаците напредват в Красногоровка – по-голямата част от местния завод е вече в руски ръце и според написаното от "Рибар", и по украински данни, като има геолокализирани видеокадри как руското знаме е издигнато над една от сградите на предприятието.

За Купянското направление Deep State бие тревога – превзета е Котляровка. От украинската сводка такова нещо не личи – там е посочено, че боеве все още има при Кисловка. Няма и хвалби от по-известните руски военни блогъри Котляровка да е превзета, все още няма и геолокализирани видеокадри, които да го доказват. Линията е важна, за да не бъде допуснат руски контрол над участък от пътя Сватово – Купянск и да се създадат по-добри условия за руснаците в крайна сметка да отблъснат украинските части отвъд река Оскил: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Руска атака срещу Харков и Суми – идва ли?

В нов свой анализ украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, отново обръща внимание на руската групировка "Север" в Белгородска, Курска и Брянска област и заплахата да има руска сухопътна атака към Харков и Суми. Той го прави заради интервютата на генерал Вадим Скибицки, заместник на ръководителя на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов, и командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Олександър Павлюк – двамата говориха съответно пред The Economist и The Times и засегнаха темата с Харков.

Руснаците вече имат малко над 50 000 войници и 395 танка, както и 928 бронетранспортьора, 992 гаубици и минохвъргачки и 123 ракетни системи за залпов огън в Белгородска, Курска и Брянска област, изброява Машовец. Украинският военен наблюдател повтаря и, че идват още подкрепления – 3700-3750 войници и още 450-455 единици военна техника от всякакъв тип, като дислоцирането на тези подкрепления става на малки групи и изглежда има прицел от Белгород (Грайворон) към Харковска област и Ржава от Курска област към Суми. Машовец отчита и повишена активност на руската военна авиация в Сумска, Черниговска и Харковска област т.е. подготовка с бомбардировки. "Врагът активно обстрелва с артилерия Сумска и Черниговска област, като от време на време нанася въздушни удари там, но в същото време провежда интензивно въздушно разузнаване в Харковска област и прикрива доста рисковото за себе си от въздуха разгръщане на частите на 44-ти армейски корпус (бел. ред. - корпусът е основната на групировката "Север")", посочва Машовец. Той счита, че очевидно руснаците ще опитат операции на север и северозапад от Харков, но това ще са малки по мащаб операции с цел отвличане на вниманието и отклоняване на ресурси за защита от украинците – защото 3700 нови войници са крайно недостатъчни да се говори за мащабна операция. "След като започне "ограничено настъпление" в района на Харков, врагът явно се надява със заплахата от "пробив към Харков" да привлече значителен брой части на украинската армия тук", казва Машовец: Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Тази нощ Русия изстреля 24 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – откъм Крим и откъм Курск. Свалени са 23 от дроновете – в Харковска, Херсонска и Днепропетровска област, съобщават украинските ВВС. Вчера вечерта украинският президент Володимир Зеленски отчете деклариран от украинските ВВС успех - свален руски Су-25 в Донецка област.

Снощи и през нощта Харков стана отново мишена на руски удари. Ръководителят на военновременната администрация там Олег Синегубов съобщи за поразено промишлено предприятие, без да уточнява какво и кое е то. А след полунощ кметът на града Игор Терехов съобщи за нова атака и подпалени три частни къщи заради дрон "Шахед".

ОЩЕ: Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

„Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

В Молдова по чудо спасиха мъж, погребан жив в продължение на четири дни (ВИДЕО)

На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

Арестуваха екоактивисти, залепили се на пистите на летището в Мюнхен (СНИМКИ)

20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, се изправя пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com