Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

3977
Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия
Снимка: Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров отрече клането в Сребреница, извършено от босненските сърби през 1995 г., и защити политиката на Белград.

"Целта на Резолюцията за геноцид в Сребреница е сърбите да бъдат разбити. Тази цел никога не е изчезвала. Преди 10 години се опитаха да прокарат такава резолюция в Съвета за сигурност на ООН, но ние използвахме ветото. Невъзможно е да се обясни от какво практически се ръководят европейците, когато прокарват тази идея, освен по една причина - сърбите са твърде независими в действията си и не се подчиняват на исканията да се присъединят към санкциите срещу Русия", каза дипломатът в интервю за босненско-сръбския телевизионен канал ATV.

Още: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война. През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Ратко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Лавров посочи, че Западът е поставил ултиматум към Белград да признае Косово, ако иска да се присъедини към Европейския съюз. "Казват на Белград: искате ли да станете член на Европейския съюз? Признайте Косово и се присъединете към санкциите срещу Русия, защото членството в ЕС автоматично предполага борба срещу Русия. Казват това на сърбите, напълно пренебрегвайки историята на нашето приятелство, съвместни битки за свобода, за независимост, за православието, в крайна сметка за славяните? Западът абсолютно не се интересува от всичко това и иска да го унищожи", заяви руският външен министър.

Още: Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

"В Съвета на Европа бяха предприети срамни действия. Парламентарна асамблея на Съвета на Европа гласува Косово да бъде прието там като пълноправен член. След няколко седмици Комитетът на министрите ще разгледа същия въпрос. Няма съмнение, че те ще прокарат това решение. В Съвета на Европа вече оправдават действията си по отношение на Косово с факта, че в Косово има напредък в борбата с корупцията и създаването на ефективна правосъдна система. Всички знаят, че Косово е територия на пълно беззаконие. Но нашите западни колеги, без да се изчервяват, казват, че тази територия е едва ли не „фар“ на демокрацията. Там никога не е имало демокрация. Това е територията на организираната престъпност, територията на етническото прочистване на сърбите", допълни Лавров.

"Православието се изкоренява, а Западът харесва това"

Руският дипломат твърди, че Западът иска да нанесе "непоправими щети" на Православието и Православния свят. "От 2003 г. продължава "изтичането" на сърби от Косово. През януари 2003 г. около 15% от тогавашните сърби вече са напуснали. Православието се изкоренява напълно очевидно. Западът харесва това. Западът иска да бъдат нанесени непоправими щети на Православието и православният свят да бъде под ръководството на Константинополския патриарх, който от своя страна е под прякото управление на САЩ, зависи от тях финансово и изпълнява всичките им „прищевки“, каза той.

Още: Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Сергей Лавров защити лидерът на сърбите в Босна и Херцеговина Милорад Додик - президент на Република Сръбска. "В Босна и Херцеговина Милорад Додик е представен като „главния злодей“, който уж разрушава Дейтънското мирно споразумение, въпреки че всъщност той и екипът му са единствените в Босна, борещи се за принципите на Дейтън", каза външният министър, цитиран от БГНЕС.

Още: Лавров разтревожен от военните партньорства и оръжейните разходи на САЩ

Лавров заяви, че върховният представител на международната общност в страната Кристиан Шмид е "нелегитимен". "Той се опитва по всякакъв начин да дискредитира Република Сръбска. Тегли черта към унитаризацията на Босна и Херцеговина. „Флиртува“ с някои политически сили сред босненските хървати. Но все пак те имат свое виждане как да защитят своята идентичност и дейтънските принципи за равнопоставеност на трите държавнообразуващи народа. Всичко това се прави от хора, които периодично обвиняват нас и други страни, че нарушаваме Устава на ООН и резолюциите на Съвета за сигурност. И това, което сега промотират като програма за Босна и Херцеговина, е пряко подкопаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", добави Лавров.

Още: Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

"За Съединените щати резолюциите за Палестина и Балканите, ако отразяват интересите (в частност на сръбския народ), не са обвързващи. Трябва да изхождаме от това", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки кадировци са унищожени: Резултатът от удар на Украйна по украинска болница (ВИДЕО)

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

„Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

В Молдова по чудо спасиха мъж, погребан жив в продължение на четири дни (ВИДЕО)

На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com