Le monde: Във Франция предпочитат да закриват болнични легла и да уволняват неваксиниран персонал

7653
Le monde: Във Франция предпочитат да закриват болнични легла и да уволняват неваксиниран персонал
Снимка: Getty Images/Guliver

От 15 септември медицинските работници във Франция, които не са ваксинирани вече нямат право да упражняват професията си. Законът от 5 август "за управление на кризата в областта на здравеопазването" ясно установи това положение. Ако сътрудникът повече не може да осъществява своята дейност го отстраняват от работа, не му изплащат заплатата. Подобна мярка засяга пожарникарите и служителите в медицинския транспорт, пояснява журналистът от Le Monde Реми Барру.

"В сектора на здравеопазването на тази мярка засяга само ограничена част от персонала. На 16 септември в интервю за радио RTL министърът на здравеопазването Оливие Веран оцени броя на отстранените от работа на 3 хиляди души от 2,7 млн. сътрудници, основно от службите за поддръжка и много малко от хората в бели престилки. До днешна дата, макар министерството да смята, че тези данни не са изчерпателни, отстранените от работа са 0,7% от общия брой медицински работници или почти 19 хил. сътрудници.

28-годишната Софи Корбие, кинезитерапевт от университетската болница в Гренобъл, пописа своето уведомление за напускане, когато току що се е върнала от отпуск на 14 септември, в "незаконен" ден, което тя възнамерява да оспори в съда. Младата жена, че случилото се предизвиква "омерзение" у нея: "Тук предпочитат да закриват болнични легла и да уволняват неваксиниран персонал", допълва тя и заявява, че "не вярва на лабораториите, медиите и онези, които управляват света." Тя е прекарала вируса през ноември 2020 година след, като е провеждала сеанси по респираторна кинезитерапия с пациенти с Covid. Софи споделя, че е най-наранена от реакцията на колегите й, които са се ваксинирали: "Почувствах тяхното презрение. Един дори ми каза: "Това е твоя избор", но какъв избор? Те ни опряха нож в гърлото. Не се чувствам добре в психологически аспект."

"Преди година ни ръкопляскаха, правителството ни благодари, а 18 месеца по-късно, без никакви колебания ни извеждат от медицинските учреждения, все едно сме потенциални убийци", казва Едвидж, медицинска сестра от амбулаторна хирургия в болничен център Лизие. На 53 години с 30 години стаж в професията на 15 септември пред колегите си тя получава известие за уволнение. "Това беше много жестоко. Аз преживях тежко тази ситуация, още повече, че бях сред онези, които откликнаха на молбата за помощ в реанимация по време на първата вълна."

Някои превръщат отказа си от ваксиниране в боен акт, пише авторът на статията.

Обсъждаме навсякъде да се влиза с COVID-сертификат, обяви министърът

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, з...

"Знаех, че ако се откажа да се ваксинирам ще ме уволнят, но исках да кажа "стоп". Стоп на влошаването на условията на труд, на напрегнатите потоци в отделенията, прекалено ниската заплата", казва 56-годишната Моника Смералди, която 30 години работи като педагог, специализиран в медико-социалната работа в Ница. "Планирах да се ваксинирам, но заради това, че ме караха да го направя казах: Това не може повече да се търпи, да ни изстискват като лимони." Предложиха ми да си взема годишния отпуск, но отказах.

Секретарят на главния лекар на болница Ла Рошел 33-годишната Лола, майка на две деца на 9 и 2 години обяснява, че вече не излиза по заведения или на почивка: "Ние сме скромно семейство." Но когато началникът й казал: "Ще загубиш работата си, това не те ли притеснява тя му отговорила: "Да, но повече ме притеснява необходимостта да се ваксинирам", опасявайки се от страничните ефекти. Сега Лора ще търси всякаква работа извън медицинския сектор, като секретарка или чистачка, но след всичките й дипломи това е явен крах.

Всякаква работа търси и 53-годишната Елоди, лаборантка в университетския клиничен център в Ница. Тя е в отпуск по болест заради бърнаут. "Вече 24 години напълно се отдавам на работата си и под предлог, че не съм ваксинирана ме гледат накриво. Тази ваксина е средство за натиск от страна на правителството, което в продължението на две години и половина не осигури кадри в отделението ми."

Тази майка на 6-годишни близнаци знае, че когато отпускът й по болест изтече ще я отстранят от работа. "Ще ме помолят да предоставя документ за ваксиниране, който аз нямам. Така че вероятно ще трябва да работя като домашна прислужница. Толкова ми е мъчно да загубя всички тези години опит.", казва Елоди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа