Лукашенко: Украйна и Русия бяха на косъм от мир, Кремъл отрича (ВИДЕО)

13085
Лукашенко: Украйна и Русия бяха на косъм от мир, Кремъл отрича (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Русия и Украйна са се били принципно договорили да има "договор за наем" на Крим, за такова нещо е било преговаряно и за Донбас и е имало разбирателство, но в крайна сметка всичко се е провалило. Това заяви беларуският диктатор Александър Лукашенко малко след като обясни как е готов да използва ядрено оръжие.

По думите на Лукашенко, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин дори му представил документ, който е бил парафиран (парафирането представлява форма на съгласие дадена страна да се обвърже с определен договор, но това не е окончателно съгласие). Документът бил изработен по време на срещата на руската и украинската делегация през пролетта на 2022 година в Истанбул. Сега е невъзможно той да бъде приложен, заяви Лукашенко. "Беше добър процес, но те го изоставиха", добави той, като внуши, че всичко станало заради Запада.

Моментално говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече думите на Лукашенко. Според Песков, Крим е част от Руската федерация. Самият Лукашенко, докато обясняваше за "неслучилата се договорка", каза и, че четирите украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, са вече част от Руската федерация. Международната общност не е признала това.

Казаното от Лукашенко на практика не се казва за пръв път. Преди над година Олексий Арестович, тогава съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментираше, че е възможно да има бърз край на войната именно защото текат разговори между украинците и руснаците, но без да уточнява накъде вървят тези разговори. След като обаче се разбра какво направиха руснаците в Буча, украинският президент Володимир Зеленски публично обяви, че преговори няма да има, докато Руската федерация не понесе отговорност: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - сблъсък на крале в игра на санкции

(КАРТА) Междувременно, на фронта в Донецка и Запорожка област се наблюдава известно затишие. Според руския пропагандист Семьон Пегов, който списва телеграм канала WarGonzo, украинците или чакат още подкрепления, преди отново да настъпят, или вече са изтощени – едва ли обаче говорим за второто предвид голямата подготовка за контраофанзивата. Засега украинската армия консолидира взетите позиции при Велика Новоселка, в направлението към Бердянск (в участъка от фронта "Времевски" – КАРТА). Под натиск е Урожайно.

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр също коментира в Телеграм, че руснаците усилено работят за дезинформация в социалните мрежи и че всъщност имат в пъти по-големи загуби от украинците. По Таврийското направление (Запорожка област и към Бердянск) руските загуби са над 5 пъти по-големи от украинските, а при Бахмут – над 8 пъти, написа тя.

(КАРТА) При Бахмут има лек спад на интензивността на боевете, според полковник Серхий Черевати, говорител на украинското командване "Изток". Боевете се водят при Берховка, на 5-6 километра северозападно от Бахмут, при Ягодно - на километър-два северно от Бахмут и при Клещеевка, на 7 километра южно от Бахмут. Руснаците докарват нови и нови резерви, за да удържат фланговете - предимно десантчици от руските ВВС, каза още Черевати.

На този фон продължават да излизат видеа на прецизни украински удари, поразяващи руска оръжейна техника. Само за няколко часа са унищожени 5 гаубици "Мста", като има видеокадри, които показват операциите. Съответно, политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке обръща внимание на следната руска дилема – или трябва да хвърлят резервите напред, за да се справят с ракетни системи за залпов огън като HIMARS, или да ги държат толкова назад от фронта, че HIMARS да не ги достига, но така рискуват защитата да бъде по-лесно пробита и в крайна сметка отново руските резерви да влязат в обсега на HIMARS при украински напредък. А говорителят на украинското командване "Таврия" Валери Шершен изрично коментира, че сега приоритет за украинската армия е да унищожава системи за електронно заглушаване на руснаците.

ОЩЕ: Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)

Дясната ръка на чеченския лидер Рамзан Кадиров - Адам Делимханов, заради който вчера се вдигна голям шум – Кадиров дори изпадна в комична ситуация да моли украинците да помагат да бъде намерен, публикува снощи пост в канала си в Телеграм. В него Делимханов обяснява, че е добре, че всичко казано за него (бил обстрелян, тежко ранен) било "украинска пропаганда" - при положение, че самият Кадиров заговори как Делимханов е изчезнал.

И през тази нощ Руската федерация извършили обстрели с ракети и дронове по цели в Украйна. Съобщения за атаки има в Одеса, Харков, Кривой Рог. Този път изглежда са използвани повече дронове - предимно "Шахед", като украинската армия докладва за общо 20 свалени дрона от 20 изстреляни, като 13 от тях са атакували Одеса. В Кривой Рог руски ракети (по цели в Украйна тази нощ са изстреляни 4 крилати ракети Х-101/Х-555, свалена е само една) са уцелили промишлено предприятие, ранен е среднотежко 38-годишен мъж. Разрушени са елементи на газопреносната мрежа на предприятието.

При всичко това, опозиционната беларуска телевизия NEXTA публикува снимки, за които твърди, че са от военно обучение в руска детска градина – в Саратов. Малки деца минават обучение как да се бият с байонет.

Украинците избиха стотици руски войници заради руски командващ: Руски източници полудяха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС дава 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа