Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)

14025
Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Никакъв успех на руските сили да контраатакуват и да си върнат позиции в участъка от фронта "Времевски" – това е констатацията на основни руски телеграм канали, списвани от т.нар. военни блогъри.

ОЩЕ: Руснаците безуспешно опитаха да си върнат загубени позиции в Донецка област (ВИДЕО)

(КАРТА) Според краткия анализ на руския военен пропагандист Семьон Пегов, който списва каналът WarGonzo, украинците трупат нови резерви при Велика Новоселка и се готвят да разширят настъплението в този район на западната част на Донецка област, на границата със Запорожка област – там, където вече освободиха седем села. Това направление води към Бердянск, но говорим за много километри, изпълнени с трудности. Именно за това направление украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр обобщи вчера, че напредъкът е от до 3 квадратни километра.

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин оценява освободената от украинците територия от началото на контраофанзивата им на над 100 квадратни километра: "Правят всичко професионално, отрязват определени участъци на фронта в Запорожието, пазят фланга си при Урожайно (линията Старомайорско - Урожайно, която е следващата след освободените вече седем селища - КАРТА). Загубиха няколко "Леопард"-а и Bradley, но това са нормални оперативни загуби. Трябва да разберем, че няма да спрат, докато не се мобилизираме и не ги спрем".

(КАРТА) В направлението от Орехов към Токмак, Запорожка област – при Гуляйполе, има засилване на украинския артилерийски обстрел. Точно в това направление първоначално украинците атакуваха най-масирано, но руснаците издържаха и нанесоха сериозни загуби на украинците в техника - тук се отличиха частите на 58-ма руска армия.

Представителят на украинското министерство на отбраната майор Владислав Дудар коментира, че руснаците минират масово всеки язовир в зоните на атака на украинците и редовно разрушават такива съоръжения. Става въпрос за малки язовири, чието разрушение не може да се сравни със случилото се в Нова Каховка. Това е един от акцентите в дневния обзор на ISW - американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Вчера имаше съобщения и за редица украински атаки и взривове – не по-малко от шест удара с HIMARS в Токмак според Владимир Рогов, зам.-управител на Запорожка област, назначен от руснаците, както и пет взрива в Михайловка, според украинския кмет на Мелитопол Иван Фьодоров. В Луганск също бяха нанесени удари, в района на т.нар. автомобилна борса – руските пропагандисти пак говорят за ракети Storm Shadow.

При Бахмут украинците продължават методично да притискат руснаците на фланговете. Битките при Клещеевка (7 километра от юг) и Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут), както и Ягодно (1-2 километра северно от Бахмут) не стихват. Руските военни блогъри масово констатират, че опитите за руски контраатаки и връщане на позиции са неуспешни, но и че украинците вече се затрудняват при Берховка. Украинският президент Володимир Зеленски и главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужни обаче изразиха задоволство от развитието на военните действия както в Запорожието, така и при Бахмут.

Интересни новини има и от Русия - при границата с Беларус има плътно покритие с т.нар. драконови зъби. Това са съоръжения, с които се пречи на танкове и БТР-и да преминават.

ОЩЕ: Западни критики за тактиката на Украйна при контраофанзивата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа