Макрон ще преговаря с профсъюзите за пенсионната реформа

1386
Макрон ще преговаря с профсъюзите за пенсионната реформа
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон и правителството му се готвят да преговарят за финансирането на пенсионната система в страната с профсъюзите, в опит да бъде договорено споразумение и протестите да спрат, предава американската медия Bloomberg.

Правителството на Макрон прие предложението за конференция за финансирането на системата, в опит да раздели профсъюзите, като си осигури подкрепата на по-умерените от тях, и по този начин да прекрати мащабните стачки, които продължават втори месец във Франция и парализираха местния транспорт. Крайнолевите профсъюзи настояват за цялостна отмяна на реформата, докато по-умерените сред тях са готови да я приемат, с някои поправки. Те не са съгласни с предложението новата система да бъде финансирана от система от удръжки и бонуси, които да окуражават хората да се пенсионират по-късно, предаде агенция Фокус.

Париж: Иран може да има ядрена бомба до 1-2 години

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан отбеляза, че ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той мож...

Правителството се надява да спечели на своя страна умерените профсъюзи, и особено Френската демократическа конфедерация на труда, която е най-големият такъв в частния сектор, като им даде възможност да стигнат до консенсус и алтернативни методи за финансирането на реформите.

„Бърз и задоволителен компромис за всички вече е възможен“, заяви бюджетния министър Джералд Дарманин пред френската преса.

„Но всички трябва отстъпят – и правителството и профсъюзите“, добави той.

Преговорите за финансирането са основен момент от реформите на Макрон, част от икономическата му програма за страната. Свирепият отговор на профсъюзите обаче поставиха под въпрос опитите на Макрон да реформира системата. Стачките са най-дългите такива в историята на транспортния сектор на Франция.

Франция отново е в национална стачка

Синдикатите във Франция обявиха нова вълна на продължаващата от началото на декември миналата година национална стачка. Новите стачни д...

Въпреки това броя на стачкуващите лека полека намалява, макар и бавно. В протестите от 9 януари участваха общо 452 хил. души в цялата страна, със 150 хил. души по-малко от 17 декември, когато започнаха те, по данни на министерството на вътрешните работи. Освен това според анкетите повечето французи не вярват в успеха на стачките и смятат, че в крайна сметка правителството ще наложи реформите.

Следващите преговори ще се състоят на 10 януари. Те са само част от плана за преговори, като засега трябва да се реши график за прилагането на реформите, както и алтернативи методи за финансирането на пенсионната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа