Мария Захарова: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са предназначени да нанесат директен удар на германската икономика

2746
Мария Захарова: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са предназначени да нанесат директен удар на германската икономика
Снимка: Стоп кадър/Facebook

Обсъжданите в Конгреса на САЩ санкции срещу проекта "Северен поток 2" са предназначени да нанесат директен удар на германската икономика, заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде агенция Фокус.

"Агресивният натиск, и това е начинът, по който го квалифицираме, който упражнява Вашингтон върху своите европейски съюзници, преди всичко Германия, с цел да се прекъсне изграждането на" Северен поток 2 "разбира се, е безпрецедентен факт за трансатлантическите отношения. "Санкциите са предназначени да нанесат директен удар върху германската икономика, каза дипломатът. „Реакцията срещу тях, независимо дали на национално или европейско ниво, е, разбира се, суверенното решение на Берлин и Европейския съюз."

Тръмп: Германия от години е длъжник на САЩ и НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува своя съюзник в Европа, Германия, за предполагаеми дългове към НАТО и за "Северен поток-2", съ...

Захарова отбеляза, че Русия разчита на по-нататъшна подкрепа за проекта от германското правителство. "Изхождаме от факта, че всички негови участници ще могат да изпълнят изцяло договорните си задължения. Всички държави, заинтересовани от новия газопровод, ще покажат политическата воля, необходима за осъществяването на тази инициатива, която е стратегически важна за надеждното снабдяване с енергия на обединена Европа", добави тя.

Във всеки случай дипломатът обърна внимание, "настоящата ситуация е сериозно предизвикателство за ЕС, както във външната политика, така и по отношение на сигурността на неговия пазар за чуждестранни инвестиции."

На 4 юни републиканците внесоха в Сената на САЩ законопроект за разширяване на санкциите върху газопровода „Северен поток 2“. Както отбеляза пресслужбата на един от авторите на инициативата, документът "изяснява и разширява санкциите съгласно закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа" и има за цел "блокиране на завършването на газопровода". На следващия ден Клаус Ернст, ръководител на комитета на Бундестага (германския парламент) по икономика и енергетика, заяви за ТАСС, че Германия и ЕС трябва да обмислят да реагират на плановете на САЩ за разширяване на санкциите срещу "Северен поток 2". Според него действията на САЩ по този въпрос „вече не трябва да се разбират като акт на приятелство, а представляват намеса в суверенитета на Германия и ЕС“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа